Адски взривове разтърсиха летището в Брюксел

Адски взривове разтърсиха летището в Брюксел | StandartNews.com

Две експлозии са чути на летището "Завентем" край Брюксел. Причината е неизвестна. Снимките показват как пушек се издига от сградата на терминала, информира BBC.  Едната експлозия е била на терминал А. За момента има твърдения, че става въпрос за самоубийствена атака.

Според свидетели взривовете са се случили малко преди 8 часа (местно време) в залата за заминаващи, срещу хотел Шератон.

Летището в момента е затворено както за заминаващи, така и за пристигащи полети. Вече има отворена специална гореща линия, на която хората може да търсят информация за близките си. 

Незабавно е започнала евакуация, съобщава SkyNews.

"Усетих как сградата се раздвижи, имаше дим и пепел. Тръгнах към посоката, от която се разнесе звукът от взрив, оттам идваха хора, които изглеждаха шокирани и объркани", разказва очевидец. Източници съобщават, че още не е потвърдено от властите дали става въпрос за терористична атака.

Местни медии съобщиха първоначално за 11 загинали и близо 20 ранени. Вече е потвърдено, че има най-малко 30 жертви и 35 тежко ранени.

Белгийският министър-председател Шарл Мишел увери, че властите следят ситуацията "минута по минута". "Абсолютен приоритет за нас в момента са жертвите, както и състоянието на всички хора на летището", обяви той.

По думите на някои свидетели се чули изстрели и викове на арабски преди двете експлозии.

"Беше бомба", убедени са някои от свидетелите. Пасажерите продължават да бъдат евакуирани, извеждат се и служителите от всички сгради на летището. Органите на реда призовават хората да не идват към летището. Наземният транспорт към терминалите е спрян. 

Кореспондентът на bTV в Брюксел съобщава, че белгийските власти са имали информация за готвен атентат от вчера, но не знаели къде точно. Минути преди 6,30 ч. тази сутрин от летище София за Брюксел е излетял самолет на Wizz Air. От компанията съобщиха за "Стандарт нюз", че самолетът е кацнал на друго летище в 8:00 ч. без инциденти.

Световните агенции припомнят, че миналата седмица след мащабна операция в брюкселското предградие "Форест" бе задържан един от мозъците на парижките атентати от ноември миналата година. Терористът Салах Абдеслам първоначално избяга, при акцията бяха ранени полицаи, но ден по-късно бе заловен в съседния квартал Моленбек. Атаката в Завентем идва на фона на повишена терористична заплаха в белгийската столица.

Международното летище в Брюксел (Brussel Nationaal/Bruxelles-National) се намира в Завентем, на 12 км от Брюксел. То се състои от един терминал основен хъб за Brussels Airlines, European Air Transport, Jet Airways, Singapore Airlines Cargo, Eva Air Cargo и Saudi Arabian Airlines Cargo, както и за частната Abelag Aviation. През 2005 г. летището бе обявено за най-доброто летище в Европа от ACI/IATA, на база на проучване сред 100 хиляди пасажери в света. На 19 октомври 2006 г. летището получи и друго официално название – Летище Брюксел – Добре дошли в Европа. 

На сайта на летището днес е публикуван горещ телефон за всички отменени полети (0032) (0) 2/753 73 00. Ръководството на Завентем изразява дълбокото си съчувствие към приятелите и близките на жертвите от терористичния акт станал рано тази сутрин. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай