Живеем до 180 г. с българска йога

Писател от Асеновград надхитрява болестите със специални асани и диета

Живеем до 180 г. с българска йога | StandartNews.com

Пловдив. Не до 100, не и до 150 - до 180 години може да продължи един човешки живот. Сензационното откритие е на асеновградчанина Дамян Глуховски, известен общественик и писател в града край река Чая. За да не го сметнат за поредния търсач на сензации и евтина реклама, той веднага прави уговорката, че той не е лечител. Има обаче богат личен опит как човек сам може да се пребори с всяка болест дори нелечима според медицината, как да изхвърли лекарствата и на преклонна възраст да има младежки дух и сила. Всичко това Глуховски е описал в своите книги, които излизат като поредица под заглавието "Път към съвършенството". Първите три вече са факт. В момента пише четвъртата.

Писателят от Асеновград разкрива тайните на дълголетието чрез простичка формула. По думите му, тъй като организмът достига полова зрялост на 18, към тази цифра трябва да се приложи формулата за умножение по десет - правило, което важи при всички живи същества. Така се получават 180 години генетично заложен ни живот.
Дамян Глуховски смята още, че е съвсем възможно човек не само да се поддържа в отлично здраве повече от столетие, но и да си върне младостта, в която и част от житейския си път да се намира. Доказва го със собствения си опит. Всичко започва оттам, че самият Дамян преди години е много болен. Още си пази здравния картон, пълен със заболявания, които и днес се смятат за нелечими. Лекарите

вдигат ръце пред дископатията му

не помагат нито лекарствата, които пие със шепи, нито физиотерапията, нито минералните бани. Рентгенова снимка показва, че гръбначният му стълб е поредица от стърчащи остри шипове. Гастрит, язва, камъни в бъбреците, пиелонефрит, хепатит А, хипертония, хронично главоболие са само част от колекцията болести, събрана в тялото на Глуховски. Повечето си ги докарал през дългите години работа сред отровите в КЦМ. Когато се пенсионира, вече е готов за инвалидизиране. Затова, разказвайки днес за болежките си, Дамян вижда в очите на събеседниците си недоверие. Причината е, че пред себе си хората виждат мъж в цветущо здраве, жизнен, без нито една бръчка и нито един излишен килограм върху тялото му. От 17 години писателят, който е висок 173 см, поддържа тегло 63 кг. Това е първата част от рецептата му - да се поддържа едно и също тегло, по възможност оптималното, без да е наднормено. Асеновградчанинът доказва, че с воля и здравословен хранителен режим това може да се постигне. Как без усилие може да стане това, е описано в новата му книга "Българска динамична йога". Българската йога, създадена от Глуховски, който цял живот прави асани, е различна от хата йога, където целта е да се слееш с духовното и един вид да избягаш от действителността. Целта на упражненията, описани от Дамян, е да се постигне промяна на начина на мислене и така съвременният човек да се справя с проблемите в живота. По този начин се постига и крайната цел - физическо здраве, казва Глуховски. Според него именно заради това няма нищо чудно във факта, че сам се е излекувал. Убеден е, че всеки може да го направи - с воля, постоянство, умерена диета и подходящи упражнения. Като доказателство отново вади здравния си картон, който вече е минало.

Днес е с кръвно на младеж

и с кръвни показатели на спортист. Няма и следа от натрупано олово и други отрови. Работи и спортува като 20-годишен. Труди се наравно с работниците си по време на резитбата на черешите в овощната си градина, може спокойно да пробяга с умерено темпо 5 и повече километра или да плува спокойно 2-3 км. И в планината е в свои води - на ден може да направи 50-километров преход. Постигнал го е както с хранителния си режим, който включва хранене веднъж на ден, така и с ежедневните си тренировки - коремни преси и бягане. За храненето веднъж дневно Глуховски казва, че тази препоръка се отнася за хора след 50-те. По-младите трябва да хапват два пъти на ден, но задължително това да е на обед и вечеря, а закуската да се пропуска. Вечерята пък не трябва да е по-късно от 17 часа. С дневната си доза от едно ядене и 1-2 ябълки Дамян днес се чувства като младеж и кипи от енергия. Формулата му включва и пиене на много вода, като сутрин поглъща по 700-800 грама топла. Смята, че не е открил нищо ново за здравословното хранене, но пък притежава умението да го приложи. Обяснява го с това, че човек трябва да възпита у себе си умението

да не се пристрастява към нищо

Самият той не е въздържател например и пие алкохол, но може и да не поглежда питие с месеци. Не пуши, откакто е отказал цигарите, а това било на 13-годишна възраст. Иначе признава, че ги е почнал на шест години. Смята, че лекарствата са голям враг на организма, затова ги избягва категорично. Иначе не отрича традиционната медицина и постиженията на тази област. Благодарен е на лекарите, които са му помагали в трудни моменти. Според него обаче като цяло съвременната медицина няма за цел да лекува болестите, а да поддържа в някакви поносими граници заболяването, заради печалбите, които идват от продажбата на лекарства.

Прави коремни преси за Гинес

Асеновградчанинът притежава няколко рекорда за правене на класически коремни преси на земя без прекъсване. През 2003 г., когато е 60-годишен, прави 700 коремни преси за 59 минути, като не ги разделя на серии, а се свива и разгъва като машина нонстоп. Уговаря се със журналисти да заснемат рекорда, но точно тогава получава отлепване на ретината и няколко години се лекува. През 2010 г. вече е готов и прави коремни преси за рекорд. През 2012 година успява да подобри собствения си рекорд и прави 719 преси за 46 минути. Демонстрацията е пред публика - два класа ученици от Асеновград и камерите на местна телевизия. Отново не разделя коремните преси на серии, което го прави най-големият конкурент на Марк Фелц - записан с рекорд в Гинес. Той обаче прави пресите на серии с малки почивки между тях. В момента Дамян е в отлична форма, тренира и смята през пролетта вече да се запише в книгата за рекордите. Ще направи 800 преси без почивка, като смята да покани и Фелц да се състезават двамата по време на гимнастическия маратон.

Събира последователи в клуб "Приятели на здравето"

Дамян Глуховски не е лечител и не желае да налага здравословните си норми на никого. Радва се обаче, когато има последователи. Иска повече хора да постигнат физическо здраве и да се радват дълго на пълноценен живот без болести. През новата година ще събере тези, които споделят неговия начин на мислене, в клуб "Приятели на здравето". Той ще е мобилен. Може и да има едно място в Асеновград, където ще се събираме, но ще бъдем отворени за хора от цяла България, разказва писателят. Общуването ще става най-вече с помощта на интернет, а мероприятията, които ще ги свързват, ще са разнообразни - екскурзии, планински преходи, срещи за разговори по определени теми и споделяне на личния опит. Приемаме всички добри, разумни, добродетелни, умни, с хъс и нагласа за промяна хора, казва още инициаторът. Смята, че ще има много желаещи да членуват в неговия клуб, като съди за това от интереса към книгите му. Във форумите те са по-коментирани от издания на много вече утвърдени световни автори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай