Създателите на Адидас на почит и в Третия райх

Съперничеството между братята Адолф и Рудолф създава два мощни спортни бранда, търговската война Даслер vs. Даслер позлати футболисти и тенисисти

Създателите на Адидас  на почит и в Третия райх | StandartNews.com

Компанията за спортни стоки Adidas изтегли от продажби свои продукти заради обвинения в расизъм, съобщиха информационните агенции.

Става въпрос за чисто бели маратонки, създадени в чест на „Месеца на афроамериканската история“. Моделът е вдъхновен от Харлемския ренесанс през 20-те и 30-те години и е част от линия, пусната специално в чест на месеца. Той се чества всеки февруари в САЩ, Великобритания, Ирландия, Канада и Холандия. Маратонките бяха унищожени от критики в социалните мрежи и компанията ги изтегли от пазара.

------------------

Историята на марката Adidas започва преди един век и е също толкова динамична, драматична и интересна, колкото е и историята на самия ХХ-ти век. Съдбата на нейните създатели - братята Рудолф и Адолф Даслер, е тясно преплетена с Третия райх, а възходът на компанията след войната следва възстановяването и стабилния ход напред на германската икономическа машина.

През 1920 г. в малкото баварско градче Херцогенаурах братята Рудолф и Адолф Даслер разработват първата футболна обувка в домашни условия. По-късно производството в пералното помещение на къщата на ортопедични обувки и пантофи се превръща в препитание за семейството в тежките следвоенни години. През 1924 година братята откриват първата си фабрика. В нея работят 12 човека, които произвеждат по 50 чифта обувки на ден.

Въпреки съперничеството помежду им, Адолф и Рудолф се допълват идеално - първият е кративен, той измисля дизайна на обувките, докато Рудолф има отличен търговски нюх и отговаря за продажбите.

През 1925 година именно Ади измислил първите в света спортни обувки с бутони отдолу

Скоро те станали основния артикул, произвеждан от фабриката.

През 1933 година на власт идва Хитлер. Адолф и Рудолф стават членове на националсоциалистическата партия и скоро започват да печелят дивиденти от това. Женят се за арийски момичета, като сватбите им са сред най-обсъжданите събития в Херцогенаурах. Благодарение на популярността, която печелят, както и на все по-голямото търсене на спортни обувки от германската младеж, семейният бизнес на двамата братя бързо се разраства.

През 1936 година, по време на олимпийските игри в Берлин, Даслер правят истински удар, като изработват специални шпайкове за чернокожата звезда Джеси Оуенс. С тези шпайкове американецът печели четири златни медала. Това ядосва Хитлер, понеже опровергава неговата теория за непобедимостта на арийската раса. Успешният рекламен трик обаче увеличава многократно продажбите на спортни обувки до 200 000 чифта годишно.

Започва Втората световна война и братята са мобилизирани на фронта. Адолф обаче се връща у дома, за да продължи да произвежда обувки за войската, докато Рудолф воюва до края на войната и дори е изпратен в лагер. Адолф възстановява производството на обувки и изнася в САЩ, но така и не помогнал на брат си да излезе от лагера по-бързо.

Когато бащата на Ади и Руди умрял през 1948 година, те се разделили завинаги и не си проговорили до края на живота си.

Скандалът между двамата разделил и родния им Херцогенаурах. Работниците на двете компании демонстративно симпатизирали на различни отбори, пиели различна бира и седяли в различни кръчми.

През 1948 година Адолф Даслер създава Adidas (съкращение от двете му имена Ади и Даслер), докато само на 500 м от него - на другия бряг на реката, брат му създава Руда от Рудолф. По-късно обаче осъзнава, че Руда не звучи особено добре и я преименува на Puma - хищната голяма котка в момент на скок.

Световноизвестният футболист и треньор Лотар Матеус, който е футболист в едноименния отбор на градчето, разказва: "Преди да разговаряме с някого, трябваше да видим какви обувки носи".

Марката Адидас става световноизвестна с победата на германския отбор на световното футболно първенство в Берн през 1954 г. Неговите футболисти използват обувки на Даслер, на които бутоните могат да се подменят, което тогава е революция.

През 1960 година Рудолф за пръв път предлага пари на спортист. Става дума за олимпийския шампион на 100 метра Армин Хари, на който е предложено да смени адидаските с Puma. Спортистът печели златото с Puma, но се появява на награждаването с Адидас, като се опитва да спечели пари и от Адолф. Братята се отказват от него, но така се поставя началото на наддаването за спонсорство на спортисти.

Интересен е случаят с "краля" на футбола Пеле. Между братята има споразумение да не наддават за него, тъй като това би струвало много пари. През 1970 година обаче Puma нарушава договора, като синът на Рудолф - Армин, заминава за свeтовното първенство в Мексико и му предлага 120 000 щатски долара. Преди първия съдийски сигнал на финалния мач между Бразилия и Италия, когато всички камери са насочни към Пеле, той демонстративно вързва бутонките си Puma.

Adidas отвръщат, като привличат на своя страна американския плувец Марк Шпиц. Нa олимпиадата в Мюнхен през 1972 година той печели седем златни медала и прави невероятна раклама на Adidas.

Кулминацията на търговската война настъпва преди световното първенство по футбол през 1974 година. Германският футболен съюз избира Adidas, но Puma работят с всеки от играчите. Избухва голям скандал и футболистите обявяват стачка, като исканията им са да получават персонално пари за рекламирането на всяка марка. В края на краищата футболистите постигат своето и това струва на Адидас още стотици хиляди.

След смъртта на двамата братя техните синове Хорст и Армин поемат компаниите.

Двете марки започват да насочват средства в тениса. Puma инвестира в Борис Бекер, но сумата, платена за него е толкова голяма, че компанията едва не фалира. Adidas отвръща, като започва сътрудничество с Щефи Граф.

С годините съперничеството на двата бранда прераства от регионално на международно равнище. През 1989 година френският бизнесмен Бернар Тапи купува акциите на Adidas, като привлича за рекламно лице Мадона. Скоро всичко излиза наяве, като става ясно че средствата са взети назаем. През 2003 година Адидас сключи доживотен договор с Дейвид Бекъм на стойност 160 милиона долара.

В момента Adidas и Puma са акционерни дружества, които не принадлежат на семейство Даслер. Централните им офиси са в Херцогенаурах, но производството е изнесено на изток заради по-евтината работна ръка. Германското производство е ограничено до някои дизайнерски модела, както и за ключови клиенти.

Освен спортни обувки, Adidas произвежда още чанти, часовници, тениски и анцузи, очила, парфюми и др.

В ЦИФРИ

За Адидас работят около 54 000 души по света. Нетните продажби са в размер на 14.53 милиарда долара за 2017 г., като 19% от тях са реализирани в Северна Америка.

В борбата си с Nike германският производител закупува през 2006 година щатската компания Reebok за 2.8 милиарда долара.

На световния пазар за спортна екипировка Nike Inc. е номер едно със 17% дял. Adidas AG е на второ място с 12%. При футбола конкретно, където двете компании контролират общо 70% от пазара, позициите им са разменени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай