За панелката на Горанов и колелото на Радева

Нова опорка замени скандалите около Валери Симеонов

За панелката на Горанов и колелото на Радева | StandartNews.com

Замисляли ли сте се защо толкова мразим опорните точки? Защото не само сами си ги създаваме, но и живеем по тях. По тях обичаме, по тях мразим, по тях ни управляват, по тях протестираме.

До миналата седмица опорните точки на всички в държавата бяха Валери Симеонов и протестите. ГЕРБ и патриотите ги приемаха със стиснати зъби, БСП ги яхаше на кръгъл час, градската десница завиждаше, че не ги е организирала. Част от хората от градовете участваха в тях според собствените си проблеми. Другата част ги хулеха, че им спират пътуванията.

Но лошият Валери Симеонов подаде оставка, протестите утихнаха. И власт, и народ останаха без забавление. Появиха се новите опорни точки.

Президентът Румен Радев се громи по автонаправление. Без значение дали става въпрос за инцидента на баща му с триколката на инвалид, шопинга в насрещното на жена му с НСО или катастрофата на кола от кортежа му на столичен булевард.

Явно като по-богата по презумция, властта се атакува от опозицията по имотна линия. Независимо дали социалистите броят апартаментите на Цветан Цветанов, чантите на Лиляна Павлова, островите на Бойко Борисов. Или наемите на Владислав Горанов. Последното щеше да новият виц на седмицата, ако лично главният прокурор Сотир Цацаров не бе казал, че започва проверка на имотната декларация на министъра. Което стана голямата новина от участието му в звездната седмица на Слави Трифонов.

Все пак става за финансовия министър. И ако той не знае как да си попълни данъчната декларация, то НАП моментално трябва да мине на подчинение на някой друг. Или на здравния министър Кирил Ананиев, който 30 години пишеше бюджета и в частност приходните му пера. Или директно на Бойко Борисов, който дори от процентите на външния дълг разбира.

В момента не е ясно какво точно се проверява на финансовия министър. Ясно е обаче, че е масово - от прокуратурата, през КПКОНПИ до ДАНС.

Проблем щеше да има, ако Горанов бе записал в декларацията си, че за 6 години е платил 500 000 лв. - в случай, че са верни сметките на всички разбирачи, които цял ден се упражняват в пресмятане на наеми. Тогава резонният въпрос щеше да бъде откъде има парите.

Финансист № 1 обаче ясно е написал, че апартаментът му е безвъзмездно предоставен за ползване от негов близък роднина. Тоест - наемът е 0 лв.

Ако безспорен спец като Горанов е искал да преметне държавата, за която събира пари, със сигурност е щял да измисли нещо по-оригинално, за което трудно биха го хванали.

В крайна сметка цялата истерия е за апартамент от 180 квадрата, в който 6 години живее семейството му. Не за палатите на Баневи, Арабаджиеви, Стайкови, нито за митичните имоти на Плевнелиев, камо ли да шикозните къщи из Европа на някои от евродепутатите ни.

Сигурно е безкрайно готино и много популистко финансовият министър на живее в 80 квадрата на 15-ия етаж в "Люлин"-7. Както очарователно би било и първата ни дама Десислава Радева в името на чистия въздух да кара колело по бул. "България". Но тогава със сигурност не можем да очакваме нито от нея да застане със самочувствие до Мелания Тръмп, нито от него да събира данъците и да бие контрабандата.
 
А най-лошото в случая с опорката е, че в следващия месец, когато се приема държавният бюджет, въпросите към Горанов няма да са за увеличението на заплатите, а за движението на цените и наемите на недвижими имоти. Може би това е и целта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай