Васил Велев със смразяващи думи за минималната заплата

Какви параметри изчисли бизнесменът

Васил Велев със смразяващи думи за минималната заплата | StandartNews.com

Вечно критикуващият бизнессредата в България председател на УС на АИК у нас Васил Велев направи ново проблемно изказване.

"Под натиска на улицата и синдикатите и вследствие на популизма, който се шири в навечерието на изборите, се определи такава формула на минималната работна заплата, че се получи така, че половината работници получават една и съща заплата, без значение от квалификацията.

Затова предприятия се изнасят от България" - това коментира пред bTV председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев. Според него минималната работна заплата трябва да е с 200 лева по-ниска. 

 "Сега сме в ситуация, че половината работещи получават минимална работна заплата. Това е ненормална ситуация", смята той.

Велев коментира и решението на служебния кабинет от днес за изменение на Програмата за компенсиране на разходите на небитови крайни клиенти за електрическа енергия за периода от 1 юли до 31 декември 2024 г.

"Това е възстановяване на част от надвзетото и не на калпак, а не на мегаватчас (MWh). Това означава, че на цени над 180 лева за мегават ще се възстановява на бизнеса това, което е надвзето, т.е. ще се приспада или ще е някакъв таван на цената. Битът се снабдява при цена 128 лева за MWh, това е регулирана цена", обясни той.

Председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев показа дисбаланса в цената на тока в Европа, където регионът на България е с най-висока. По думите му това се дължи на недостиг на енергия в нашия регион, както и недостатъчна свързаност. "Ние имаме два пъти по-висока цена от Франция и 3-4 пъти по-висока от Северна Европа. Как можем да се конкурираме при това положение?", попита Велев. И добави: 

"Когато се компенсират всички по един и същи начин това не е държавна помощ, защото няма никой в привилегировано положение. Когато цената, която служи за таван, е много над микса, това не е никаква субсидия. Ако това не се прави там, където може, по-високата цена се компенсира в цените на стоките и услугите и отприщва инфлацията. Това е абсолютно необходима и закономерна мярка". 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Родица
преди 17 часа

Управителният Съвет на Асоциация на индустриалния капитал в Българи трябва да предложи план за увеличаване на раждаемостта в България.

Откажи