Турция и Китай пипнаха най-ценния метал, променят световната икономика

Правят общ мегазавод, дърпат килимчето на Европа

Турция и Китай пипнаха най-ценния метал, променят световната икономика | StandartNews.com

Докато Сърбия се раздираше от протести заради добива на литий в най-голямото европейско находище, което се намира на нейна територия, Турция и Китай си стиснаха ръцете. И предприемат инвестиция, която ще промени световната икономика и пазара на литиеви батерии.

ВИЖ ОЩЕ: Ще вземе ли литият главата на Вучич?

Китайската компания Ganfeng Lithium, която добива и обработва литий, подписа споразумение за създаване на съвместно предприятие в Турция с производителя на литиево-йонни батерии Yiğit Akü на стойност 500 млн. долара, съобщава Electrive, цитиран от investor.bg.

По този начин Ganfeng ще използва своя литий, за да създава продукти надолу по веригата. Според борсов документ двете компании планират да построят завод за батерии в Турция с годишен производствен капацитет от 5 гигаватчаса (ГВтч).

Проектът ще се фокусира върху разработването и производството на настоящи и бъдещи технологии за литиеви батерии. Тези продукти ще намират приложение и в морското дело и авиацията, изтъква Ganfeng.

Ройтерс посочва, че Yiğit Akü произвежда предимно оловно-киселинни батерии. На своя уебсайт обаче компанията също така рекламира своите литиеви батерии за употреба в по-малки промишлени или развлекателни превозни средства като мотокари или колички за голф.

Yiğit Akü е основана през 1976 г. и е листната на фондовата борса в Истанбул. Производствената мрежа на компанията включва четири завода в Турция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
10 Коментара
лъчо
преди 4 седмици

много просто искат да ни манипулират списвачите, пардон мисирките - добива на литий и производството на батерии нямат нищо общо и да прави са сърбите да не искат да им прецакат земята за тъпия литий, на който цената падна много дори южноамериканците отменят разработването на нови находища, освен това лития ще си е все там в сърбия и ако нещо толкова се наложи в бъдеще ще могат да си го разработят, така че мисирки лека нощ

Откажи
Филибелия
преди 4 седмици

Винаги негативност у българина. Радвай се бе говедо,че някой,някъде е успял да направи нещо.

Откажи
Христо
преди 4 седмици

Абсолютно съм съгласен. Статията е силно манипулативна, без да казва нищо за Вучич. И съм съгласен съм сърбите.

Откажи
Дамян
преди 4 седмици

Така е турците ще се тровят и произвеждат батерии за стотици милиони,а сърбите ще стоят гладни и ще дишат чист въздух!

Откажи
Xxxx
преди 4 седмици

Той от ххората на Шиши тоя, много умен и трудолюбив))))

Откажи
Мечо Пух
преди 4 седмици

Написана е технически неграмотно!

Откажи
Лиров
преди 4 седмици

И как точно са пипнали лития, че не разбрах?

Откажи
То пък
преди 4 седмици

кой ли разбра ? Те произвеждат само това, ама на сайта им се предлага и онова... 🤔🤔🤔

Откажи
Jon
преди 4 седмици

То литий има и в България и то не малко. Защо не се поинтересувате как се добива и колко са вредни технологиите за околната среда и хората. Ще вземат лития без пари , хората и околната среда да духат супата както става и в момента със добива на злато.

Откажи
Емилиян
преди 4 седмици

А защо не го отвориха в Германия.

Откажи