Световен автогигант инвестира 170 млн. евро в завод в Източна Европа

Инвестицията ще бъде подкрепена и с 26 млн. евро от държавата

Световен автогигант инвестира 170 млн. евро в завод в Източна Европа | StandartNews.com

Производителят на автомобилни части „Хюндай Мобис“ от Южна Корея е готов да инвестира повече от 170 млн. евро в завод за производство на компоненти, предимно за електрически превозни средства, в град Новаки в северозападния Тренчински край на Словакия и ще създаде над 270 работни места, потвърди премиерът Роберт Фицо. Днес той подписа меморандум за сътрудничество между правителството и компанията, предаде словашката новинарска агенция ТАСР.

Фицо допълни, че неговият кабинет планира да подкрепи инвестицията със стимул от 26 млн. евро.

„Трансформацията на този регион, която е неизбежна заради затворените въглищни мини, изисква да намерим смислена алтернатива за хората, които са загубили работата си. Такава алтернатива със сигурност е индустриалното производство, в частност производството на части за електрически автомобили“, каза премиерът.

Роберт Фицо обеща на представителите на „Хюндай Мобис“, че правителството ще вземе всички мерки заводът да разполага с достатъчно квалифицирана работна ръка. Освен това той представи на южнокорейската делегация редица планирани мерки в областта на средното и висшето образование, както и възможност за набиране на служители от чужбина.

„Ние оценяваме особено много, че такова производство с висока добавена стойност идва в Словакия, в регион, подложен на тежки изпитания, като вярвам, че ще продължим с други подобни проекти и в бъдеще“, добави Фицо.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай