Срам! 6 бона заплата и няма кандидати

Какво искат хората днес?

Срам! 6 бона заплата и няма кандидати | StandartNews.com

През цялата минала година в България са пристигнали 25 хиляди чуждестранни работници, отчитат от Агенцията по заетостта.

Само от началото на годината пък са дошли нови 21 хиляди, като повече от половината вече работят в сферата на туризма. А защо все по-малко българи избират подобни професии, въпреки ръста на заплатите и хилядите свободни позиции за сервитьори и готвачи? И какво се променя за туристите?

Има глад за кадри във всички сектори в България. Дори самият процес по интервю в момента се е обърнал и по-скоро компанията е интервюирана за кандидата, отколкото обратното. Когато има глад за кадри, компаниите преразглеждат стратегиите си за възнагражденията на служителите.

"Не случайно в цяла София, в България, по пътя към морето, към Боровец  - навсякъде пише „Ние наемаме хора”, навсякъде има билборди, за да видят повече хора, че компанията търси служители”, изтъкнаха хора от бизнеса, обяснявайки проблема с липсата на кадри.

В секторите с по-ниска квалификация много зависи от конкуренцията. Ако секторът е високо конкурентен, както в последните години при големите търговски вериги, там заплатите вече са много над средните. Там където има добра конкуренция в сектора, заплатите се вдигат неимоверно.

Там, където има монопол или картелно споразумение, възнагражденията си седят ниски. Това казаха Борис Колев, предприемач, съосновател на платформата за работа, и Мария Петрова, ръководител "Бизнес развитие" в нея, в предаването „Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

"Има заплати бруто по 4 000 лева. Няма кандидати или ако се появи един на месец, иска 6 000! Дори се дава и 30 дни платен отпуск. Не е ясно вече какво искат хората", коментираха още те.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
4 Коментара
Искате да
преди 1 месец

знаете какво искат хората? ХАХХАХАХ

Откажи
пеичев
преди 1 месец

искат да са инфлуенсъри .... младите ..... ха ха 😂

Откажи
антибудист
преди 1 месец

За кого да работиш в тази шибана държава? Всички са назначени бизнесмени с интелектуално ниво като на листна въшка, да си работят само бе ей, за мижавите заплати! Бах ги в олигофрените тъпи грозни гадни долнопробни извратени! Не плащат осигуровки не плащат заплати, кофти отношение, кофти външен вид, повечето откровени педали... Баси и изродите! Айиктир! Всички са Пеевски!

Откажи
bla bla
преди 1 месец

Голям експерт няма щом не може да разбере какво иска Ганьо..иска 6 бона ..и да не работи....просто е.. .

Откажи