Скандалът се разгаря! Синдикатите настръхнаха срещу бизнеса

Работодателите се компенсират от държавата, а работниците кога, пита Атанас Кацарчев

Скандалът се разгаря! Синдикатите настръхнаха срещу бизнеса | StandartNews.com

Синдикатите настръхнаха срещу предложениято на бизнеса да се замрази минималната заплата.

Работодателят иска да плаща малко с цел да си гарантира печалбите, а работникът иска да получава адекватно. Все пак тук говорим за хората с минимални заплати, а не за онези с високите заплати. А минималната заплата трябва да осигури някакъв нормален начин на живот, но това не се случва.

Това коментира пред Нова тв гл. икономист на КТ Подкрепа Атанас Кацарчев. 

Минималната заплата не изкривява пазара, а сметките на работодателите.

Ние сме с най-ниската минимална заплата на Балканите, а за ЕС няма да коментираме. Така че какъв е проблемът?

Искаме ли да имаме хора в България? Как да живеем с тези пари? А като сложим данъците и осигуровките тая минимална заплата, за която настояваме става 836 лева нето. И с тази увеличена заплата ще се живее трудно, коменнтира той.

Единственото обяснение за този спор у нас в момента е, че работодателите не искат да увеличат заплатите на хората. Друго обяснение няма, коментира той.

Бюджетът е функция на икономиката, така че трябва да се види какво трябва да се направи, за да се събуди тази икономика, трябва да се вземат стратегически решения.

Минималната заплата е само елемент от цялата система, за да задържиш хората в страната. Заради ниски заплати ние не можем да намерим хора за селското стопанство, за туризма и в други сектори, коментира той.

Ако ще говорим за замразяване, както иска бизнеса, да вземем първо да замразим цените, а не пенсиите и заплатите. Цените растат, а ние ще замразяваме доходите. Бизнесът получава подкрепа от държавата, получава компенсации, а мен кой ме компенсира заради цената на сиренето в магазина, коментира Кацарчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Ханко Брат
преди 8 часа

Значи.... гласуваме ако увеличът заплатите!) - ако ли не-да го духат!)

Откажи