Шестима одитори на Сметната палата с международен сертификат

Одитът в публичния сектор е фактор за по-добрия живот на хората, каза и.д. председателят Горица Грънчарова

Шестима одитори на Сметната палата с международен сертификат | StandartNews.com

Четирима одитори на Сметната палата получиха единствения международно признат сертификат на Върховните одитни институции по света за извършване на одит на изпълнението. Това стана, след те те успешно преминаха специално обучение, съобщи Сметната палата днес. 

Обучението на одиторите премина с подкрепата на двама наставници, които бяха отличени със сертификат за признателност. 

Сертификатите бяха връчени на одиторите от изпълняващия длъжността председател на Сметната палата Горица Грънчарова-Кожарева и от заместник-председателя на Сметната палата Тошко Тодоров. 

Така одиторите вече са част от международна мрежа от професионалисти в областта на одита на изпълнението.

Сертификатът е издаден от Инициатива за развитие на Международната организация на сметните палати INTOSAI (IDI) за успешно преминато професионално обучение за одитори на Върховните одитни институции - PESA, като той гарантира, че одиторът притежава най-добро познаване на международните стандарти на Върховните одитни институции, по които работи и българската Сметна палата палата, има високо ниво на професионална преценка и необходимите знания и умения, за да насърчава и подкрепя развитието на одитната дейност чрез прилагане и  споделяне на опита си в практиката.

Одиторите са от дирекция „Одити на изпълнението“ в Сметната палата и са Дилета Касабова-Токатлиян и Надежда Николова – началници на отдели в дирекцията, наградени за тяхното участие в обучението като наставници, и одиторите Ваня Печова - Костер, Мария Колева, Християн Даскалов и Александър Димитров.

Госпожа Грънчарова-Кожарева подчерта, че одитът в публичния сектор, който извършва Сметната палата, е не просто професионално задължение на одиторите, но и важен фактор, допринасящ за положителна промяна в живота на гражданите. За да бъде одиторската работа от реална полза обаче за обществото, одиторите трябва да поддържат изключително високо ниво на компетентност, а това се постига с постоянни усилия за повишаване на професионалните знания и умения, подчерта г-жа Грънчарова.

Тя благодари специално на IDI и лично на нейния председател Арчана Ширсат за предоставената възможност да се извърши това обучение, както и за цялостната подкрепа, която IDI осигурява на Върховните одитни институции за устойчиво подобряване на тяхната ефективност и капацитет. 

Г-жа Грънчарова призова и други одитори да се включат в обучителната програма на IDI.

Росена Гаджева, директор на дирекция „Одити на изпълнението“ изрази задоволство от постигнатото от колегите й, предвид ползите от техния опит за извършването на одитите на изпълнението, при които се проверява реалния ефект за гражданите от управлението на публичните средства.
 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай