Съдия изпълнител продава хотел със скандална история в Сандански

Публичната продан е насрочена за 6 август

Съдия изпълнител продава хотел със скандална история в Сандански | StandartNews.com

Съдебен изпълнител обяви за публична продан хотел „Панорама“ в парка на гр. Сандански.

6-етажният хотел със застроена площ 339 кв.м и общ капацитет 130 места в 56 двойни стаи и 10 апартамента, едноетажната сграда с площ 392 кв.м, пристройка със закрит плувен басейн, за който обаче не са открити никакви строителни книжа, СПА център с фитнес и целият поземлен имот в местността Банята с площ 7399 кв.м са оценени на 4 087 073,89 лв.

В цената не са включени единствено подземен гараж с площ 786 кв.м и откритият плувен басейн с размери 25 на 11 м в двора. Те не се продават. Хотелът е въведен в експлоатация през 2005 г.

Тежестите върху него са много: възбрана от 2009 г. в полза на Людовикус Антониус Мария Хаверманс, друга от 2013 г. в полза на застрахователно дружество, на местното общинско дружество УВЕКС АД и на банка, и налагани впоследствие други възбрани в полза на същите взискатели. Последната – от 2021 г., е в полза на община Сандански.

Има възбрани и в полза на Снежана Георгиева Тренчева, „Синаница-МС“ ООД и НАП.

Публичната продан е насрочена за 6 август, докогато кандидат-купувачите могат да оглеждат обекта и да гарантират участието си с 10% от оценката на хотела, внесени по сметка на частния изпълнител.

Историята на хотел „Панорама“ е доста сложна и объркана, минала през много съдебни дела и е изцяло под знака на големите финансови интереси.

Всичко започва от изграждането на бившия Туристически дом в Сандански, който е собственост на поделението на БТС – ТД „Еделвайс“ – Сандански.

За построяването на двата му блока през 1984 г. БТС влага около 900 000 USD. Поради недостиг на средства обектът обаче е замразен. През 1998 г. с решение на БТС се създава АД „Синаница МВ“ с акционери и учредители ТД „Еделвайс“ – Сандански, представлявано от Венцислав Удев, и българо-холандското дружество „Синаница МС“ ООД със съсобственици Методи Тренчев, Кристиан Дооракерс и Лудовикус Хаверманс. Според фирменото дело първоначалната регистрация на ООД-то е в София на домашния адрес на Венцислав Удев.

По онова време Удев е председател на ТД „Еделвайс“, а след това става и изпълнителен секретар на БТС. Методи Тренчев пък е избран за управител на „Синаница МС“ ООД и за изпълнителен директор на „Синаница МВ“ АД. Членове на борда на директорите на акционерното дружество по онова време са Методи Тренчев, Венцислав Удев, Кристиан Дооракерс, Лу.

Към настоящия момент собственик на „Панорама“ е „Синаница ВВ“ АД с представител Лидия Бахчева, което още се води действащо дружество, въпреки че мандатът на СД е изтекъл още на 15 март 2015 г. Бахчева е и човекът, който трябва да предаде хотела на новия му собственик, ако се намери такъвдовикус Хаверманс и Атанас Махлелиев.

Веднага след регистрацията с решение на УС на БТС ТД „Еделвайс“ апортира в акционерното дружество недовършения блок Б на днешния хотел „Панорама“, оценен на 432 000 лв., а „Синаница МС“ ООД участва с парична вноска от 200 000 лв.Независимо от вече вложените средства, БТС остава изолиран и без правото на участие, макар че идеята била съюзът да притежава 35% от акциите.

През 2002 г. в акционерното дружество е апортиран и блок А, оценен на 370 000 лв. От своя страна, „Синаница МС“ ООД увеличава капитала си с 1 млн. лв., които били необходими за доизграждането на хотела и пускането му в експлоатация.

След промените разпределянето на акции става 60% в полза на „Синаница МС“ ООД и 40% за ТД „Еделвайс“ – Сандански.През 2004 г. обектът вече е завършен и пуснат в експлоатация под името хотел „Панорама“.

Малко след като хотелът заработва, отношенията между съдружниците се развалят, започват крамоли на тема кой е дал повече пари и битка кой да стане негов собственик. „Синаница-МС” ООД е изключено като акционер в „Синаница-МВ” АД въпреки направената инвестиция от 1,2 млн. лв. и започва съдебни дела.

Докато те текат, с решение на СД на „Синаница-МВ” АД през 2007 г. акциите на „Синаница-МС” ООД са продадени на „Вижън” ООД, представлявано от Владимир Любомиров Владов, чието име според търговските регистри е свързано с десетки фирми.

struma.bg

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай