Работодатели тропнаха по масата: Стига с тези болнични за 1 ден

Конфиндустрия внася предложенияга си към властта

Работодатели тропнаха по масата: Стига с тези болнични за 1 ден | StandartNews.com

Повишените разходи на бизнеса за персонал налагат спешни мерки за регулиране на злоупотребите с краткосрочните болнични. Конфиндустрия България, която обединява италианския бизнес у нас, работи по предложения за решаването на проблема, както и с недостига на кадри на пазара на труда.

Мерките ще бъдат предложени на Министерството на труда и социалната политика, предаде БНР.

Италианският бизнес заявява притесненията си от нарастващите разходи за персонал като основно перо от тях са заради злоупотребите с краткосрочните болнични. Това е не само финансова тежест за бизнеса, но води и до нарушаване на производствения процес и до намаляване на производителността, според Димо Попов, който е бизнес мениджър подбор и заетост, и ръководител на работната група, ангажирана да изготви предложенията за конкретни мерки към Социалното министерство. Той твърди, че проблемът е на много от италианските компании, членове на Конфиндустрия България. Фирмите настояват за спешни мерки за ограничаване на злоупотребите с болнични, но без да се нарушават правата на служителите, твърди бизнесът.

От бизнес организацията коментират и увеличението на минималната заплата, с 15,5% на 1077 лв. и нарастването на максималния осигурителен праг с близо седем процента до 4000 лв., като посочват, че това ще окаже значително влияние върху конкурентоспособността на компаниите у нас, а неблагоприятната бизнес среда ще се отрази дори на утвърдените европейски и италиански предприятия в България.

Италианският бизнес оценява и острия недостиг на работна ръка в страната на 300 000-500 000 души.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Davidset
преди 14 часа

Масло для террас Венге - 15% Срок хранения https://bormawachs.ru/magazin/product/retushiruyushij-karandash-dlya-prorisovki-tekstury-drevesiny-profix-pen-borma-wachs-22 3 845 рублей https://bormawachs.ru/magazin/product/dekorativnaya-voskovaya-emal-dlya-vnutrennikh-i-naruzhnykh-rabot-borma-dekorwachs-lasur-kopiya-kopiya-kopiya-kopiya-kopiya-1 Новинка! Декоративная ВОСКОВАЯ лазурь / Масло для фасадов Holzwachs Lasur 750 мл 3320 цвет 132 олива, наружные работы Borma R3320-3 https://bormawachs.ru/magazin/product/maslo-grunt-dlya-parketa-grundierol-borma-wachs-55 Масло для саун и бань 5 л цвет прозрачный для внутренних работ Sauna Oil Borma 3942 https://bormawachs.ru/magazin/folder/materialy-dlya-restavrtsii/p/2 Обратите внимание: доставка возможна при оформлении заказа до 15:00 и подтверждении его нашим менеджером https://bormawachs.ru/magazin/product/retushiruyushchij-marker-holzmarker-borma-wachs-80

Откажи