Проф. Цоло Вутов и проф. Николай Вълканов с орден от президента

Получиха орден "Стара планина" първа степен за принос към икономическото развитие на България

Проф. Цоло Вутов и проф. Николай Вълканов с орден от президента | StandartNews.com

Орден "Стара планина" първа степен за принос към икономическото развитие на България получиха проф. Цоло Вутов, проф. Николай Вълканов и Красимир Дачев.

Държавните отличия им бяха връчени от президента Румен Радев на церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2.

"Макар всички вие да работите в различни икономически сфери, има нещо което ви обединява - вашият съществен принос за иновативното икономическо развитие, развитието на социалната и бизнес страна в България", каза президентът Румен Радев в началото на церемонията. 

"Връщайки се назад в годините на прехода днес си даваме сметка, че въпреки многобройните случаи на хищническа приватизация, когато се закриваха цели сектори на икономиката и предприятията се продаваха за скраб, а хората най-безпардонно се изхвърляха на улицата,  имаше българи, които останаха верни на своята визия и вложиха сили и енергия не в разрухата, а за развитието на страната в  модерна, индустриална държава", обърна се Радев към наградените. 

Той обърна внимание, че днес техните предприятия осигуряват трудова заетост и възможност за развитие на хиляди наши сънародници.

"Със своите активи, мениджмънт, технологии, пазари и човешки капитал те са национално богатство, особено днес когато битката за природни ресурси от световен план се ожесточава, а Европа търси пътища за ускорено възраждане на индустриалното производство", каза още Радев. 

По думите му тези предприятия не само са важна част от гръбнака на нашата добивна и преработвателна индустрия, но и имат съществен принос за гарантиране на нашата суровинна и икономическа независимост. 

Държавният глава удостои още и проф. д-р Лалко Дулевски с орден „За гражданска заслуга" първа степен за заслугите му за укрепване на Икономическия и социален съвет като демократична институция.

Доц. д-р инж. Никола Добрев пък получи Почетния знак на президента за изключителните му постижения в областта на металургията и управлението на Комбината за цветни метали – Пловдив, за меценатската му дейност в подкрепа на българската култура и изкуство.

Слово от името на наградените произнесе Красимир Дачев. 


“Хората, които са получили отличията за заслужили, горд съм да съм в тяхната компания”, каза той и пожела: "Дано това провокира в някои българи да подходят по същия начин, да бъдат пример за тези след нас".

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай