Нови ваучери. Засягат всеки работещ

Те са за курсове по чужд език и компютри

Нови ваучери. Засягат всеки работещ | StandartNews.com

Нови ваучери пуска Агенцията по заетостта (АЗ). Тя започна да приема заявления за безплатни обучения за заети и самостоятелно заети хора, съобщи за БТА служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов.

Ваучерите ще се предоставят по проект, финансиран от Програма „Развитие на човешките ресурси“ (2021 – 2027), съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд плюс.

Целта е да се предостави подкрепа за професионално развитие и гъвкави възможности за обучение, както и за повишаване на професионалната квалификация и уменията, в това число и дигиталните умения.

Очаква се в обучения да се включат 13 900 заети, отбеляза министър Иванов. Общият бюджет на проекта е в размер на 50 млн. лв., добави той.

С ваучерите заетите ще могат да се включат в обучения за придобиване или повишаване на професионална квалификация, или на квалификация по част от професия. С предоставените от Агенцията по заетостта документи заетите ще могат да преминат и курсове за придобиване на ключови компетентности като общуване на чужд език, STEM умения, дигитални умения за напреднало и високоспециализирано равнище, предприемачество.

Този проект е поредният, с който екипът на Министерството на труда и социалната политика подкрепя, от една страна, възможността хората да повишат своята конкурентоспособност на пазара на труда, което е гаранция за тяхната по-сигурна заетост, а от друга подкрепа бизнеса чрез осигуряването на квалифицирана работна ръка, каза също министър Иванов.

След подаване на заявлението кандидатстващият ще получи по електронната поща информация за номера, под който е регистриран в системата на АЗ. При одобрение ще му бъде издаден електронен ваучер за заявеното обучение, а при неодобрение – ще получи мотивиран отговор, уточни министърът.

Допълнителна информация, както и консултация за включване в обученията с ваучери, може да бъде получена във всички бюра по труда в страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Кое какво значи и как с ипише
преди 3 месеца

Съкращението STEM идва от Science Technology Engineering Mathematics на български Наука Технология Инженерство Математика съкращението ще бъде НТЕМ

Откажи