Лоши новини за цената на природния газ

Предложената цена за октомври е с 3 % по-скъпа

Лоши новини за цената на природния газ | StandartNews.com

Готви се нов удар по джоба. Окончателно предложената цена за октомври, по която "Булгаргаз" ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия, е 63,72 лева/мегаватчас (MWh), без акциз и ДДС, съобщиха от обществения доставчик. За сравнение, текущите ценови нива на газов хъб TTF са на нива над 38 евро/MWh, или над 74 лв./MWh, изтъкват от "Булгаргаз".

 Припомняме, че КЕВР утвърди цена на природния газ за септември от 61,91 лева за мегаватчас (MWh) - без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. Предложената цена за октомври е с 1,81 лв./MWh по-висока от действащата за септември или с 2,92 процента.

На 26 септември на открито заседание Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) обсъди доклад по внесеното на 11 септември заявление на "Булгаргаз" за утвърждаване на цена за октомври. Тогава в анализа, изготвен въз основа на представените от "Булгаргаз" данни и документи и след направени изчисления, се предлагаше цената на природния газ през октомври да бъде 63,87 лв. за мегаватчас - без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. В заявлението на "Булгаргаз" бяха посочени цените на отделните доставчици и количествата природен газ. От тях общественият доставчик е формирал общото прогнозно количество за вътрешния пазар от четири различни източника.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай