Лъсна важна истина за имотния пазар! Високи цени и високи рискове

Търсенето не отговаря на предлагането и това разклаща варненския пазар за недвижими имоти

Лъсна важна истина за имотния пазар! Високи цени и високи рискове | StandartNews.com

Цените на имотите са в своя пик, макар че се отчитат по-малко сделки – това е само една от опасностите, които тегнат върху имотния пазар във Варна.

Градът е с най-нисък ръст на сделките – 4,3% по думите на Йордан Йорданов, управляващ директор на агенция за недвижими имоти „Нов дом 1“. Търсенето е голямо, но проблемът се корени в това, че имотите не отговарят на условията. Варненци имат интерес към по-големи жилища ново строителство. Разрешителните за строеж се издават все по-трудно и пазарът не успява да задоволи нуждите на купувачите.

На какво още се дължи спада в сделките с имоти в третия по големина град у нас? Какво е качеството на предлаганите имоти от ново строителство и отчита ли се като основен проблем презастрояването?

През второто тримесечие на 2024 г. местните администрации в област Варна са издали разрешителни за строеж на 180 жилищни сгради с 1087 жилища, което е с 15,1% по-малко спрямо предходното тримесечие и инвеститорите са с ограничени възможности за предлагане.

В същото време Община Варна вече трета година бави реализирането на най-емблематичния проект за гр. Варна за последните 30 години, а именно първия небостъргач в града, който е предвиден да бъде втората по височина сграда в България и е предвиден да бъде построен в неугледен район на централната част на Варна, който е популярен със стари комунистически сгради или сиви сгради построени след 1989 г. до 2008 г. 

Отказ на Енергото да включи новостроящи се жилищни сгради в мрежата си

Строителен предприемач от Варна е получил отказ от електроразпределителното дружество да присъедини към мрежата новостроящи се жилищни сгради във варненския квартал "Възраждане", съобщава БНТ. От електроразпределителното дружество посочват като довод изчерпаният капацитет на най-близката подстанция "Варна Север". Присъединяването на нови обекти ще влоши качеството на услугата и ще застраши електроснабдяването на останалите потребители. Проблемът, обаче не е единичен, а всъщност обхваща голяма част от територията на Варна и реално ел. мощности за нови сгради няма. В същото време не се изграждат такива. Този проблем, обаче е бомба със закъснител, която предстои да избухне сега!

Изграждането на големи съоръжения изисква време и първо трябва да бъдат одобрени от Електроенергийния системен оператор (ЕСО). За подстанция "Варна-Север" вече е предложена схема, но по казуса се изчаква конкретно становище.

Намаляващи разрешителни за строеж и визия на сградния фонд

Проблемът с презастрояването е основен за големите областни градове, като начело са София и Варна. За да се охлади тенденцията, общините издават все по-малко разрешителни за строеж.  През второто тримесечие на 2024 г. в сравнение със същия период от предходната година, разрешителните за строеж на нови жилищни сгради намаляват с 4,9%.

Град Варна също отбелязва значителен спад. През второто тримесечие на 2024 г. местните администрации в област Варна са издали разрешителни за строеж на 180 жилищни сгради с 1087 жилища, което е с 15,1% по-малко спрямо предходното тримесечие и инвеститорите са с ограничени възможности за предлагане.

Това от своя страна възпрепятства работата на брокери и инвеститори. Според Йордан Йорданов във Варна и София се търсят по-големи имоти в сравнение с преди години, като има повишен интерес към жилища в затворени комплекси.  Купувачът се интересува предимно от ново строителство и ако търсенето не отговаря на предлаганите имоти, се наблюдава дисбаланс на пазара, който предстои да взриви цените на имотите. 

Пазарът за недвижими имоти разпростира динамиката и развитието си не само в столицата. Активността на сделките през последните години скача и във Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново. Липсата на визия за бъдещето е основен проблем в провинцията и наблюдаваме нестабилност в сектор Недвижими имоти. В такъв период не можем да си позволим да оперираме на пазара с неясна и нестабилна стратегия.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай