Горица Грънчарова на Среща на върха на сметните палати в ЕС

Благодарение на усилията на министъра на вътрешните работи, миграционният натиск за периода януари-август 2024 г. е със 71% по-малко сравнено със същия период на миналата година, каза и.п. председателят на Сметната палата

Горица Грънчарова на Среща на върха на сметните палати в ЕС | StandartNews.com

Горица Грънчарова – Кожарева, изпълняваща правомощията на председател на Сметната палата, взе участие в ежегодната среща на ръководителите на Върховните одитни институции (ВОИ) от Европейския съюз и Европейската сметна палата, която се проведе в периода 16-17 октомври 2024 г. в Република Кипър. Темата на форума бе миграцията, разгледана през призмата на многобройните предизвикателства за страните членки, но също и като възможност за удовлетворяване на потребностите на пазара на труда в ЕС и ускоряване на растежа на европейските икономики. В срещата взеха участие още представители на Европейската комисия, Международната организация по миграция (IOM), Върховния комисариат на ООН за бежанците, парламентаристи и представители на изпълнителната власт на Република Кипър.     

Одиторите споделиха опит и резултати от извършени одити на по теми, свързани с миграцията, като очертаха редица предизвикателства, които са общи за ВОИ от ЕС: 
•    Липса на стратегически подход за справяне с миграцията, като вместо това се приемат ситуационни мерки по време на извънреден миграционен натиск;
•    Липса на надеждни данни за миграцията в ЕС, което затруднява одита на процесите, свързани с предоставяне на убежище;
•    Твърде сложна правна рамка, свързана с множество европейски регламенти и директиви; 
•    Политизиране на темата, което пречи да се обърне внимание и на икономическите ползи от привличането на висококвалифицирани специалисти от трети страни.  

Ръководителите на ВОИ дадоха примери за непропорционалната тежест от миграционния натиск, която носят държавите от външните граници на ЕС. Участниците изтъкнаха, че е важно да се приложи на практика новият Пакт на ЕС за миграцията и убежището, който бе приет от Съвета на ЕС през м. май 2024 г. Пакта въвежда правила за по-организирано управление на пристигащите и гарантиране на справедливо разпределяне на тежестта между държавите членки. 

В своето изказване Горица Грънчарова – Кожарева даде конкретен пример за активната работа на България по опазване на външните граници на ЕС като посочи, че благодарение на усилията на министъра на вътрешните работи, миграционният натиск за периода януари-август 2024 г. е със 71% по-малко сравнено със същия период на миналата година. Намаляването на миграционния натиск от повече от 132 хил. души до малко над 38 хил. отвори вратите на България за Шенгенското пространство по въздух, допълни г-жа Грънчарова. 

Свързаните с миграцията възможности бяха представени в контекста на демографската криза в ЕС и нуждата на пазара на труда в ЕС от работещи в различни специализирани и висококвалифицирани области. По данни на Международната организация по миграция 18% от работната сила в сраните от Северна, Южна и Западна Европа са мигранти, като 1% ръст на миграцията в тези страни води до 2% ръст на брутния вътрешен продукт. Участниците в срещата се обединиха около тезата, че ролята на ВОИ е да предоставят обективна информация по въпросите, свързани с миграцията, която да послужи за аргументирани, а не емоционални управленски решения. 

Непосредствено преди срещата на Контактния комитет се проведе форум на високо равнище на тема „Независимост на върховните одитни институции от ЕС“, където бе подчертано, че без нужната степен на независимост ВОИ не могат ефективно да контролират публичните финанси, да подпомагат парламентарния контрол и да укрепват върховенството на закона в страните членки. Сред пътищата за укрепване на независимостта на ВОИ е включването на референции към международните одиторски стандарти в правото на ЕС, а също и осъществяването на систематична оценка на независимостта на ВОИ чрез ежегодния Доклад за върховенството на закона, изготвян от Европейската комисия.  
 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай