Голяма забрана при вноса и продажбата на стари коли

20-годишните автомобили отиват за скрап

Голяма забрана при вноса и продажбата на стари коли | StandartNews.com

Вносът на твърде стари автомобили ще бъде забранен. Това предвижда проект на Интегриран план за енергетика и климат, който е подготвен от Министерство на околната среда. 

В България ще може да се внасят само автомобили с еко стандарт “Евро 4” или по-висок, предвижда документът. Този стандарт беше въведен и за бензиновите и за дизеловите автомобили от 1 януари 2005 г. Това означава, че ще бъде забранен вносът на 20-годишни или по-стари автомобили.

В изпратения в Брюксел документ е записано, че изискванията за нормите на вредни емисии от автомобилите ще важат не само за първоначална регистрация, а и за последваща продажба и регистрация. Това означава, че собственик на 20-годишен автомобил няма да може да го продаде на друг човек в страната. 

Вариантите за човек, който смени 20-годишната си кола с по-нова, ще бъдат или старият автомобил да бъде продаден на дилър, който да го изнесе за страна извън ЕС, или да бъде даден за скрап. В документа е предвидено, че може да се дават субсидии при предаване за скрап на стари дизелови автомобили.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
8 Коментара
Охотник
преди 4 часа

Спите ли още? Нанкайте! Мечтаната демокрация, се оказа замаскиран тоталитаризъм. Не може това не може онова. Дерат ви с все, по-високи данъци, а държавата я няма. Кога имате нужда от помощ. През Соца, който толкова мразите, не беше толкова зле. Сега имало всичко! Да има само мечти, и въздух, но до кога ще са безплатни?

Откажи
Емил Ганчев
преди 4 часа

За съжаление нищо хубаво ни не донесе така наречената "демокрация", това по скоро е междукрация! Ежедневно, ежечасно измислят нови ограничения и всевъзможни идиотщини. Ако не бяха унищожили средствата за производство в страната и обикновения народ беше по добре финансово щеше да знае какви коли да си купи без подсещане от преяждащите улигофрени! За сравнение между сега и така наречения. "тоталитаризъм няма изобщо място за сравнение, разликата е колкото Париж и гр.Сливница, но за някой малоумни изхомляци едва ли не е Райска градина! Ние сме съвременници на онова време, както и на това"новото", така,че не е необходимо да ни казват кога е било по добре за обикновените хора. Няма смисъл да ми казват да вярвам на селския тъпан, а не на мен девствена ли е булката!!!

Откажи
Димитър
преди 3 часа

Какво имаше при социализма?Чакаше се за всичко -кола, апартамент, телевизор, хладилник,пералня и.н.т трябваше с връзки нали?А Богоизбраните другари и другарки можеха да пазаруват в Корекома? Много хубаво Беше ,ама за кой?

Откажи
Ivan
преди 1 час

За мен си невеж селяндур.Без собствено мнение, а майка ти и баща ти нео дачни цървули щом са те отгледали ,,

Откажи
Атанасов
преди 2 часа

Глупости,а ретро колите какво ще стане с тях,в цяла Европа има милиони такива.Не пишете неща без линк към информацията.

Откажи
Марин Маринов
преди 2 часа

Да ми ядът х** ,продажните "евроатлантици"

Откажи
Тенчо
преди 2 часа

Малко по-малко ще отнемат правото да имаш кола, като това се замаскира зад еко лъжезагриженост

Откажи
Ханз
преди 50 минути

Ще станем като Куба смях голям

Откажи