Германски концерн отбеляза 431 милиона лева приходи в България

Бош отчита 30 години активна дейност на местния пазар

Германски концерн отбеляза 431 милиона лева приходи в България | StandartNews.com

Водещият световен доставчик на технологии и услуги – Група Бош – приключи финансовата 2023 г. в България с консолидирани продажби в размер на почти 431 млн. лв. (220 млн. евро). Нетните продажби в размер на 294 млн. лв. (151 млн. евро), включително продажбите на неконсолидираните компании и вътрешнофирмените услуги към дъщерните дружества, бележат 24% ръст в сравнение с миналата година.

Група Бош е представена в България от 30 години и има 3 дружества в София – Роберт Бош ЕООД, БСХ Домакински уреди България ЕООД и Бош Диджитал ЕООД. Броят на служителите на Бош в България, включително и в неконсолидираните компании, е около 1 000 души към 31.12.2023, като увеличението е със 17% в сравнение с миналата година.

„През 2023 година постигнахме значителен напредък в разработването на иновативни технологии, особено в сферата на автомобилния софтуер, електромобилността и изкуствения интелект. Успяхме да увеличим броя на проектите си и да разширим екипа си с нови специалисти. Благодарение на отдадеността и усилията на нашите колеги търговци, компанията отново има стабилно представяне. Въпреки динамичната и нестабилна световна икономическа обстановка, компаниите на Група Бош, регистрирани в България, успяха да постигнат ръст на продажбите“, каза Константин Конов, главен изпълнителен директор на „Роберт Бош“ и представител на Група Бош за България.

„Нашите инвестиции и усилия ще продължат да бъдат насочени към устойчиво развитие и иновации в полза на клиентите и партньорите ни. Оставаме ангажирани с местния пазар и неговия дългосрочен потенциал и ще продължим да работим за развитието на технологиите и иновациите, защото вярваме, че те са в основата на успеха ни“, допълни Конов.

Бош Инженеринг Център София – иновационен хъб в аутомотив индустрията

Най-новото звено на Бош в България тази година отбелязва пет години от създаването си. За този период центърът затвърди трансформацията на Бош от продуктова във високотехнологична компания в България. Инженеринг центърът на Бош в София участва в над 70 международни проекта и в създаването на десетки иновации, свързани с технологии за автомобилната индустрия и по-специално различни системи за помощ на водача, автоматизирано шофиране, AI и електромобилност. Eкипът му нарасна от 100 на близо 700 души. Центърът все по-убедително се доказва като иновационен хъб, който разработва цялостни продукти за мобилността и разширява дейността си и по отношение на видовете превозни средства, в които екипите му в България имат все по-сериозно участие – автомобили, мотори, камиони, автобуси, електрически велосипеди и други. Бош Инженеринг Център София се занимава с разработване на автомобилен софтуер, хардуер и механика, тестване на асистенти за шофиране и паркиране (ADAS), които играят ключова роля в бъдещето на мобилността.

С приноса на Бош Инженеринг Център София, в България бяха разработени уникални иновации за световната автомобилна индустрия, като Power Net Guardian - цялостна концепция за електрическата система на автомобила, която осигурява захранването на свързаните с безопасността функции по всяко време. Един от дългосрочните мащабни проекти на Центъра е разработката на т.нар. Gateway - мощен централен компютър, който събира сигнали от различни датчици и системи в едно и управлява всички останали устройства в автомобила. Към разработването на системи за автономно шофиране, които наблюдават поведението на водача и събитията вътре в автомобила, Бош Инженеринг Център София добави и такива, които следят какво се случва извън автомобила и дават възможност за превантивна реакция. С обособяването на нов специализиран отдел, който работи по технологии и решения за Bosch eBike Systems, Центърът затвърждава ключовата си роля в този сектор и поема задачи по създаването на различни компоненти от електрическите велосипеди - от зарядно и батерия, през задвижване, управление и дисплей.

Bosch Digital – стабилност и поглед към бъдещето с нов AI екип в София  

Следвайки стратегията на Група Бош за използване на софтуер и дигитализация на всички свои дивизии, Bosch Digital е звеното, което осъществява дигиталната трансформация на Групата. Като част от тази стратегия през 2023 година в София беше създаден AI екип от български специалисти, които да работят по глобални проекти на Бош. Компанията вече прилага генеративния AI в много области - от производството до ежедневните офис дейности. AI експертите на Бош в момента работят върху над 120 специфични приложения. Те включват генериране на софтуерен програмен код, както и мощни чатботове и гласови ботове за съпорт на техниците и за взаимодействие с потребителите. Сред тях е и AskBosch - вътрешната търсачка, подпомагана от AI, стартирала в края на 2023. Тя предлага по-бърз достъп до голямо разнообразие от данни – например информация, разпръсната из вътрешния интранет и сходни страници. Освен че разшири своите технологични дейности, през 2023 година Bosch Digital продължи да инвестира и в развитието на своите служители. Компанията реализира две продължителни вътрешни програми. Едната за повишаване на техническата експертиза с фокус върху облачните технологии в партньорство с AWS, а другата с цел да развие лидерските умения на ключовите служители. Инвестицията в тези две програми е част от дългосрочната политика на Bosch Digital за повишаване на квалификацията на служителите, както и за подобряване на IT средата у нас. Към момента в Bosch Digital България работят около 300 експерти. 

В бизнес сектор Автомобилни технологии, дивизия Автомобилно оборудване отбелязва една отлична година със солиден растеж, който надхвърля общия ръст на българския пазар. От 1 август 2023 г. в портфолиото на Автомобилни технологии навлезе и брандът Cargo, който има дългогодишни силни позиции на пазара в областта на стартерите и алтернаторите. В последвалите месеци след промяната бяха инвестирани сериозни усилия за налагането и позиционирането на марката у нас. Успешно се разви и програмата за технически обучения, като бяха организирани и 2 специализирани курса за преподаватели от специализирани училища в областта на автомобилните технологии. По време на курсовете преподавателите се запознаха с най-новите технологии в областта на автомобилната диагностика, като стремежът на компанията е тези знания да бъдат предадени на бъдещото поколение експерти в областта на поддръжката и ремонта на автомобили. През 2024 г. дивизия Автомобилно оборудване ще се фокусира върху развитие на гамата си от технически обучения, които се провеждат в новооткрития Учебен център на територията на ПГТЕ „Хенри Форд“.

В бизнес сектор Потребителски стоки дивизия Бош Електроинструменти отчете рекорден оборот и увеличение на общите нетни продажби за 2023 в България. Широкото портфолио както за професионалистите, така и за домашните майстори, доверието на търговските партньори и лоялността на потребителите спомагат за затвърждаване на лидерската позиция на българския пазар. Устойчивостта е водещ аспект, а сътрудничеството с World Wild Fund (WWF) Германия подкрепя трансформация към устойчив бизнес и климатична неутралност. Като резултат – все повече продукти се произвеждат от почти напълно рециклирани материали. В допълнение програмата за лоялност PRO360 и платформите за споделени батерии AMPShare и PowerForAll спестяват разходи и усилия на клиентите при преминаване към акумулаторната технология. Bosch продължава да инвестира в разработването на нови продукти и решения - наред с постоянно разширяващото се портфолио от акумулаторни инструменти, бяха въведени професионална серия градинска техника и ръчни инструменти. 

БСХ Домакински уреди България демонстрира изключително представяне и ръст на нетните продажби за 2023 г. Проведеното през месец октомври на миналата година проучване на българския пазар показва, че компанията е затвърдила и водещата позиция на електродомакинските уреди с марка Bosch в страната, заемайки водещото място в категории „Познаваемост на марката“, „Първи избор на марка“ и „Марка на последно закупен уред“. 

През 2023  година БСХ България отново насочи общественото внимание към устойчивия начин на живот у дома и възможностите това да се случи в ежедневието на хората с използването на иновативни уреди с оптимално количество ресурси. Пример за такива са новите хладилници с фризер от серията Green Collection, произведени от зелена стомана и пластмаса на био основа, което намалява CO2 отпечатъка с 33%. А интегрираната в тях система VitaFresh XXL осигурява по-дълготрайна свежест на продуктите, което води до по-малко хранителни отпадъци. И тази година компанията продължава да комуникира паралелно с темата за здравословното хранене тази за значимостта на устойчивия начин на живот. Тя ще представи на българския потребител нови домакински уреди в класовете на енергийна ефективност A, както и съдомиялна машина Green Collection, която привлича внимание с производството от неръждаема стомана с намалени CO2.

В бизнес сектор Енергийна и сградна техника дивизия Bosch Home Comfort генерира силен ръст в България през финансовата 2023 г. Растежът се движи от термопомпите и климатичните системи. Дивизията разшири пазарната си позиция и в сегмента на стенните кондензни котли, които по-късно могат да бъдат допълнени от термопомпа, за да образуват хибридна система. Също така, Bosch Home Comfort запазва позицията си на водещ доставчик на устойчиви и енергийно ефективни решения за отопление, охлаждане, битов комфорт и битова гореща вода. Убедени, че домашният комфорт и зелените технологии трябва да вървят ръка за ръка, за да се постигнат климатичните цели – екологичност, икономически разум и социална справедливост, дивизията доказа и през 2023, че в съответствие със своята корпоративна цел „Правим. Дома. Комфортно. Зелен.“, остава технологичен и дигитален лидер с пионерски дух, разработвайки вдъхновяващи продукти и услуги, които устойчиво подобряват домашния комфорт и качеството на живот. Глобално Bosch Home Comfort увеличи инвестициите си в научноизследователска и развойна дейност с 19% до 256 милиона евро през 2023.

Дивизия Сградни технологии регистрира значителен ръст през 2023, като очакването е за растеж и през текущата 2024 г.  Дивизията разшири екипа си през изминалата година, продължавайки тенденцията на инвестиране в разработването на високотехнологични продукти и услуги в областта на системите за сигурност и безопасност, базирани на най-модерни IP, AIoT и AI решения, като в същото време увеличи фокуса си върху дългосрочната енергийна ефективност и намаляване на въглеродния отпечатък от собствени дейности и постигане на устойчивост. Направленията Пожароизвестяване, Евакуационни и системи за гласово оповестяване, Дискусионни системи са водещи технологични продуктови групи в развитието на сегмента Safety & Security. Хибридните и IP решения, както и интеграцията им със съществуващи решения разширяват портфолиото на Бош Сградни технологии.

Инвестиции в развитието на служителите и изграждането на млади специалисти

През 2023 година компанията инвестира значителни ресурси в различни програми за обучение и развитие, с цел да създаде мотивираща и иновативна работна среда за своите служители. Бош продължава да консолидира екипа си, както и да подкрепя кариерното и професионално израстване на младите специалисти. 

Всички дивизии в страната успешно развиват стажантски програми и се включват в различни инициативи в партньорство с университети, професионални гимназии и образователни организации. Дивизия Автомобилно оборудване затвърди партньорството си с ПГТЕ „Хенри Форд“ с откриването на нов Център за обучение на територията на гимназията, който ще даде още повече възможности за практически и технически курсове за ученици, преподаватели и специалисти в бранша.

Вече трета година Бош Инженеринг Център София реализира собствена академия за софтуерни инженери - Bosch ECS Career Camp, която предостави шанс на близо 80 млади професионалисти за кариера в сферата на автомобилния софтуер. Освен това с подкрепата на компанията бе открита нова иновативна лаборатория за бакалавърската програма „Интелигентни системи и изкуствен интелект“ на Технически университет – София и Бош Инженеринг Център София. Общият брой на обучаващите се студенти в първите два випуска е 137 души, като тази година специалността ще приеме своя трети випуск.

Бош България ще продължи да инвестира в своите служители и в млади таланти, затвърждавайки позицията си на водеща компания и предпочитан работодател в страната. Като признание за своя ангажимент за изграждане на устойчива среда за развитие на специалисти в ИТ сектора и автомобилния софтуер, Бош Инженеринг Център София спечели няколко големи награди за „Инвестиция в човешки капитал“ в конкурса „Инвеститор на годината“ на Българската агенция за инвестиции, в Годишните награди за отговорен бизнес на Българския форум на бизнес лидерите и на други престижни събития.

Бош България подпомага местните общности и социално значими кампании

През 2023 г. Бош България подкрепи над 20 благотворителни проекта, подпомагащи социални институции и фондации, свързани с образование, околна среда и благотворителни кампании на обща стойност близо 100 000 лв. Сред най-новите каузи, зад които Бош застана през изминалата година бе дарителска кампания в подкрепа на Национална художествена академия, чиято цел е да се съберат достатъчно средства за частичното обновяване на учебното заведение. През 2023 г. компанията подкрепи и много други важни обществени и еко проекти, каквато е инициативата "Готови за успех", осигуряваща стипендии на ученици и студенти, лишени от родителски грижи. Безопасността във всички сфери на живота е мисия за Бош, затова компанията дългосрочно подкрепя Планинската спасителна служба с дарения за закупуване на техническо оборудване, уреди и екипировка, необходими за спасителните операции. Бош България ще продължи да работи в посока на устойчив растеж и подкрепа на местните общности, социални институции и нуждаещи се, демонстрирайки по този начин своята ангажираност към обществото. Благодарение на активното участие на служителите на Бош в различни инициативи, каузите намират все повече последователи и силен обществен отзвук. 

Група Бош: Перспективи за 2024 г. и дългосрочен стратегически курс

През изминалата финансова година Бош генерира продажби от 91,6 милиарда евро въпреки неблагоприятните икономически и пазарни условия. Това е ръст от 3,8% или 8% без ефекта от курсовите разлики. Печалбата от дейността преди лихви и данъци (EBIT) възлиза на 4,8 милиарда евро (2022 - 3,8 милиарда евро). При 5,3% маржът на EBIT от дейността е с 1% по-висок от предходната година. Следователно, той надхвърля прогнозния, но все пак остава по-нисък от целевия марж от най-малко 7%, изискван в дългосрочен план. Бош ще се стреми да го достигне до 2026 г. „Нуждаем се от висока рентабилност и финансова мощ, за да можем да финансираме сами целите си за растеж, доколкото е възможно“, каза Маркус Форшнер, член на Управителния съвет и главен финансов директор на Robert Bosch GmbH. „Успешният финален спринт в края на 2023 г. допринесе за оправдаването на очакванията ни като цяло. Въпреки това 2024 г. ще бъде поне толкова предизвикателна, колкото 2023 г.”

Цялостната прогноза на Бош за текущата година остава сдържана, не на последно място в светлината на настоящата обстановка. Очаква се ръст на оборота от 5 до 7% с печалба максимум на нивото на предишната година, съпътстван от застой в автомобилното производство и все така слаб пазар в машиностроителния сектор. Възможно е обаче да има лек ръст на пазарите на потребителски стоки след две години на ограничения за клиентите. Бош очаква бизнесът на компанията да се стабилизира, за което трябва да допринесат иновациите, както и разширяването на международното присъствие. В момента се изграждат нов завод за готварски печки в Египет и фабрика за хладилници в Мексико.

За текущата финансова година в Бош България все още очакват само умерен глобален икономически растеж и прогнозират, че световната икономика ще започне да набира скорост едва през 2025 г.

  • 431 млн. лв. (220 млн. евро) консолидирани продажби в България 
  • Нетни продажби в размер на 294 млн. лв. (151 млн. евро) – ръст от 24% в сравнение с предходната година  
  • За Бош в България работят 1 002 служители - увеличение с около 17% в сравнение с миналата година
  • През 2023 година Бош разшири партньорствата си в сферата на образованието, отваряйки нови центрове за обучение и учебни лаборатории
  • Бош подпомага над 20 каузи и благотворителни кампании на стойност близо 100 000 лв.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай