Финансист с тежки думи за България. Предупреждение за Еврозоната

Говори Любомир Каримански

Финансист с тежки думи за България. Предупреждение за Еврозоната | StandartNews.com

Не се очаква да можем да спазим срока за влизане в Еврозоната през 2025 г.

"Не съм оптимист, че ще можем да влезем точно по средата на годината. Причините са много. Освен инфлацията, която трябва да следим, притеснителното е какво ще стане, ако се изпълни капиталовата програма. Приходната част в бюджета от косвени и преки данъци не е никак положителна. Капиталовата програма вече поредна година води дотам България да изостава с големи темпове", коментира финансистът Любомир Каримански.

Според него със сигурност ще се наложи да се актуализира бюджетът.

"Беше необходимо сега, при конструирането на правителството, веднага да се започне работа по актуализацията. Тя трябва да бъде в няколко посоки. Едната трябва да е насочена към това приходната част в бюджета да се увеличи. Не толкова да се завишат показателите, а да е ясно тези приходи ще бъдат ли достатъчно за изпълнението на поставените показатели за края на 2024 г. Аз мисля, че няма да могат да бъдат изпълнени. Имаме и много други плащания през януари и февруари", допълни Каримански за Bulgaria ON AIR.

По негови думи най-много липсва обща политическа доктрина за страната.

"За Плана за възстановяване трябва да бъдат изпълнени няколко мерки. Не виждам какво прави и предишното правителство, и сега новият парламент, при условие, че кабинетът на Гълъб Донев внесе всички закони и там е работено в оперативна съвместимост между Министерския съвет и Европейската комисия. Стигнали сме дотам, че да се хвалим с една влакова композиция от 5 рециклирани вагона, която е стигнала от София до Бургас за 6 часа, при условие, че влак във Франция изминава повече от 500 км само за 2 часа и половина", посочи финансистът.

Липсата на легитимност в България води до създаване на картели в политическите партии, смята той.

"Винаги, когато политиците ни представят една цел и зад нея не стоят искрени намерения, тя никога не се постига. Защото най-вероятно зад нея има други схеми и финансови интереси. Парламентът, който трябва да излъчи изпълнителната власт, е стигнал дотам, че легитимността му е паднала под 30%", добави Каримански.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
8 Коментара
ЕВРОГЕЙОВЕТЕ
преди 3 дни

Са няма такива манипулатори! НЕ ИМ ВЯРВАЙТЕ,ЩЕ НИ ВЗЕМАТ ВАЛУТАТА И ЩЕ НИ НАПРАВЯТ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ МИЗЕРНИЦИ КАКТО ЗА 30ГОДИНИ ТЯХНО УПРАВЛЕНИЕ.РУСИЯ КОЕТО ПОСТРОИ И НИ БЕШЕ В ПОЛЗА ЗАПАДНИТЕ ИЗВЕРГИ ГО РАЗРУШИХА,ЕЛАТА И МИ КАЖЕТЕ,ЧЕ НЕ Е ВЯРНО,ГЛУПАЦИ ЗАПАДНОДЕГРАДИРАЛИ!

Откажи
Мари
преди 3 дни

Ще се разплача, че няма да можем да влезем ....

Откажи
Димитър Кънев
преди 3 дни

Че защо и е на България да влиза в еврозоната. За да ни ограбят още повече. За да ни откраднат златния ни резерв ли. Не ни стига че ни крадат златните залежи. Че и готовото злато искат.

Откажи
Димитър Кънев
преди 3 дни

Че защо и е на България да влиза в еврозоната. За да ни ограбят още повече. За да ни откраднат златния ни резерв ли. Не ни стига че ни крадат златните залежи. Че и готовото злато искат.

Откажи
Недялка Василева
преди 2 дни

Дай Боже никога да не приемем дяволското евро.

Откажи
Krasimir
преди 2 дни

Трябва да излезем от тъмната страна на луната наречена евро съюз и нато мизерни ци не ни трябват МУШЕННИ ,ци,,,....!!!

Откажи
Оптимист
преди 2 дни

Всички съюзи в които е влязла България са фалирали.Дай боже и този ,но по- скоро.Че народа масово бърка по кофите или купува втора употреба дрехи ,което според мен е почти същото

Откажи