Европейска държава преобръща световната икономика. Става лидер

Европейска държава преобръща световната икономика. Става лидер | StandartNews.com

Финландия стана първата страна в Европейския съюз, която добива уран, съобщава минната компания Terrafame, предаде БЛИЦ.

„Компанията Terrafame е започнала да добива естествен уран в своя промишлен обект в Соткамо (мина в североизточната част на страната)“, се казва в изявлението.

Компанията подчертава, че Финландия ще стане единствената страна в Европейския съюз, която добива уран. Отбелязва се, че предприятието ще достигне пълен капацитет до 2026 г., а обемът на производството на уран ще бъде около 200 тона годишно.

Производството ще бъде достатъчно за гориво, което може да покрие нуждите на новата АЕЦ "Олкилуото 3" за около девет месеца. За сравнение уранодобивът в САЩ за 2022 г. е бил само 75 тона. 

От Terrafame допълват, че инвестицията в подготовката за производство възлиза на около 20 милиона евро.

Ако плановете на Terrafame за добива се сбъднат, Финландия ще влезе в челната десятката на големите световни производители на уран.

България също имаше уранови мини и уранодобив - в рамките на ДСО "Редки метали", но те бяха закрити като нерентабилни през 90-те години. 

На планетата се добиват около 49 хиляди тона годишно - по данни на Световната ядрена асоциация за 2023 г. Лидер е Казахстан, който държи 43% дял, като произвежда 21,2 хиляди тона уран годишно. Русия е шеста с 2,5 хиляди тона годишно. 

Финландия разполага с 4.4 GW ядрени мощности, които осигуряват 42% от общото производство на електроенергия в страната.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
6 Коментара
възмутен
преди 2 месеца

значи за Финландия рентабилен, а България не е

Откажи
Наш
преди 2 месеца

Каквито и богатства да имаме винаги ще ги подарим на чужди фирми. То злато, оловноцинкови руди, уран също. Браво Ганьо всичко родно е гадно, чуждото велико! Навсякъде надписи на английски, ще ни харесат много от Европата, но ние няма да харесаме себа си!

Откажи
БМДТ
преди 2 месеца

Малки сте явно! ДСО "Редки метали" се ръководеше от "братя" от СССР. Никой в България НЕ ЗНАЕШЕ колко уран се добива. Всичко заминаваше за СССР, а там казваха колко е добито и колко и по какви цени ще платят. Разровете се малко, ще видите ужасяващи неща, като например ползване на сондажните тръби за пътни знаци,..... Уранодобивът е започнал още през Царска България. Уранът е заминава за Германия. После след 9.9 за СССР.

Откажи
Пламен Атанасов
преди 2 месеца

Това,което пишете за производството на Уран от Българското Миннодобивно предприятие ДСО - РЕДКИ МЕТАЛИ не е вярно. Защо не обясните на Българската нация каква е причината в България, да има две Ядрени Електроцентрали , Козлодуй и Белене . Ако не се беше счупило застойното управление на държавата и двете централи щяха да работят сега. Уран в България има в цялата Тракийска низина и с най добра проба в световната метал листа, по добър е от Австралийският и в пъти с по дълъг период на разпад от Финландският , Журналисти които заблуждават нацията трябва да бъдат порицавани и изпращани ,за общополезен труд в Урановите мини . Арест, Съд и Присъда ВЕДНАГА,за всички серсеми, които разковаха тази държава, като Текезесарска щайга.

Откажи
Точно
преди 2 месеца

Така!!!ЕС И НАЩЕ АЛЧНИ ПОЛИТИЦИ НИ СЪСИПАХА ВСИЧКО ДОБРЕ РАБОТЕЩО ЗА ДЪРЖАВАТА НИ!

Откажи
Само в
преди 2 месеца

Най-нерентабилно.Е БАХ ВА СМОТАНИТЕ ЕСГЕЙСКИ ОТРЕПКИ.СЪСИПАХА НИ ВСИЧКО ТУК И ПРОДЪЛЖАВАТЕ С ТЕЗИ ЕСГЕЙСКИ ЦЕННОСТИ И ПЕДЕРАСТИИ!!! ВСЕ ОЩЕ ЛИ ВЯРВАТЕ,ЧЕ ЩЕ НИ ОПРАВЯТ,ДА АМА ОТ ОТЗАД САМО!!! ТЪП И ГЛУПАВ НАРОД,НЕ ИЗЛЕЗНЕТЕ ЛИ ДА СИ ВЗЕМЕТЕ ДЪРЖАВАТА ОТ ТЕЗИ ЗАПАДНИ ОКУПАТОРИ,НЯМА ДА Я ИМА САМО СЛЕД НЯКОЛКО ГОДИНИ! ВЕРВАЙТЕ СИ,ЧЕ С ЕВРОТО ЩЕ НИ НАПРАВЯТ БОГАТИ И ЩАСТЛИВИ КАТО ТЕХНИТЕ РАЗВИТИ ДЪРЖАВИ!ЩЕ СИ ОРЕМ ДЪНОТО С ТОЗИ ЕВРОБАРДАК!!

Откажи