Емил Хърсев се произнесе за Шенген и еврозоната

Финансистът коментира и споровете за вдигането на МРЗ

Емил Хърсев се произнесе за Шенген и еврозоната | StandartNews.com

Източник: БГНЕС

Последните страни, присъединени към еврозоната, не са изпълнявали всички критерии и нито една страна не изпълнява Маастрихтските критерии, от тези, които вече са се присъединили. При това положение решението за присъединяване ни към Шенген и еврозона е чисто политическо, от нас не зависи, според мен.

Това каза финансистът доц. Емил Хърсев, преподавател в УНСС, в интервю пред БНР.

"И сега има благоприятни политически условия това решение да бъде взето и България да получи възможността да се изпълни договорът с ЕС, който предвижда присъединяване на България към еврозоната", коментира той в предаването "Нещо повече".

Според него представеният проектобюджет е направен от служебния кабинет, защото е октомври, но "трябва да се направи от редовно правителство и да се приеме от парламент, който носи отговорност".

"Това, което в момента имаме е стандартно доказателство, че Министерство на финансите може да произведе бюджет по всяко време на годината. Но този проекто бюджет реално значение няма. Това не е бюджетът, върху който ще говорим и ще се изпълнява. Доказателство е, че служебното правителство може да представи проекто бюджет, а на кого го представя, след като няма парламент?", посочи доц. Хърсев.

Относно споровете за вдигането на МРЗ и съкращаване на определени разходи заради дефицита той каза:

"Първо дефицитът не е огромен и е съвършено поносим и е в рамките на Маастрихтските критерии. Второ доходите и заплатите са вечен проблем и не зависят от този бюджет. Проблемът, които си стои пред обществото за решаване и ще ни съпътства, докато се изравнят доходите до средните в Европа, поне 70 – 80%. А средната работна заплата в Европа намалява, а в България расте с двойни темпове спрямо растежа на БВП. Няма начин да се ограничи растежът на доходи."

Според него не е нужно Тристранката да налага на икономиката какво да е заплащането на труда. 

"Този регулатор трябва да изчезне, защото пречи. И това няма отношение към проектобюджета, няма дори и към онзи бюджет, който ще обсъждаме след месец, два когато вече ще знаем, какво правителство ще управлява България", убеден е доц. Емил Хърсев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Как
преди 1 час

Баламосвот българското общество не е истина само.ЗА ТОВА МРАЗЯ ГНУСНИТЕ ЕСГЕЙЦИ ЛЪЖАТ НИ И НИ МАЧКАТ НЕ ПУТИН ТЪПАЦИ КОИТО СИ ИЗТРИВАТЕ РЪЦЕТЕ С НЕГО!!!! МА ПРОСТИЯТ НАРОД С ЕВРАЦИТЕ СИ МИСЛИ,ЧЕ ЩЕ СТАНЕ КАТО У МАН ХАТЪН.

Откажи