ЕЦБ с важно решение за лихвите

Пътят към достигане на инфлация от 2 на сто минава през по-нисък ръст на заплатите, посочиха те

ЕЦБ с важно решение за лихвите | StandartNews.com

ЕЦБ взе важно решение за лихвите. Висшите ръководители на Европейската централна банка (ЕЦБ) са изразили задоволство от спада на инфлацията в еврозоната по време на септемврийската среща по паричната политика, но са заели различни позиции относно следващите стъпки по намаляване на лихвените проценти, разкриват протоколите от срещата, цитирани от „Ройтерс” и БТА.

През септември ЕЦБ понижи лихвите и остави вратата отворена за ново намаление през октомври, а през последвалите седмици мнозина представители на банката изразиха подкрепа за бъдещ спад и подсказаха, че октомврийското намаление е сигурно, а дебатът за нов спад през декември предстои.
 
„Пътят към достигане на инфлация от 2 на сто минава през по-нисък ръст на заплатите, както и през ускоряване на ръста на производителността до над средното ниво в исторически план", се посочва в протоколите. „В тази връзка трябва да следим внимателно дали инфлацията върви стабилно в желаната посока. Рискът от забавяне на постигането на целите на ЕЦБ ни налага да бъдем предпазливи и да не правим преждевременни стъпки”, се посочва още в протоколите.
 
ЕЦБ вече два пъти намали лихвите, тъй като инфлацията е близо до желаното равнище от 2 на сто.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Абсолютно
преди 1 ден

Манипулативни лъжи ИНФЛАЦИЯТА НИ НЕ Е СПИРАЛА ОТ КАК НИ УПРАВЛЯВАТ ЕСГЕЙЦИ И АМЕРИКАНЦИ!

Откажи