"Боинг" в исторически колапс. Невиждани съкращения

Бъдещето на самолетостроителния гигант става все по-мрачно

"Боинг" в исторически колапс. Невиждани съкращения | StandartNews.com

Самолетостроителният гигант "Боинг" изпадна в исторически колапс. Тази година стана обект на наблюдение след поредица от инциденти. Сега близо 33 000 служители продължават да стачкуват, а компанията съобщава, че ще съкрати 10% от служителите си, предаде БНР.

Главният изпълнителен директор на "Боинг", Кели Ортберг  съобщи, че следващите месеци ще бъдат съкратени около 17 000 работни места. Според него възстановяването на компанията изисква трудни решения и структурни промени, за да може да остане конкурентоспособна.

Съобщението идва след като миналия месец хиляди работници отхвърлиха предложения договор и гласуваха за стачни действия. Стачката продължаваща вече 4-та седмица е до задънена улица и забавя производството.

Според оценките тя струва на компанията, на служителите и доставчиците почти 1,4 милиарда долара, а от Боинг обвиняват лидерите на синдикатите в нечестна трудова практика, като упреците са, че не се договарят добросъвестно.

Самолетостроителният гигант е в дълбока криза след многото инциденти и след като вратата на Boeing 737 Max 9 излетя по време на полет на Alaska Airlines през януари, а Космически кораб  "Старлайнер", който се разработваше за НАСА, след поредица от технически проблеми, успя да изведе двама аеронавти до МКС, но не пое риска да ги върне обратно.

В средата на септември близо 33 000 работници също напуснаха работа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай