Бизнесът алармира! Какви поразии се случват в икономиката

Заплатите в реалния сектор са намалели, не са се увеличили

Бизнесът алармира! Какви поразии се случват в икономиката | StandartNews.com

Източник: Нова телевизия

Преди година предупреждавахме за рискове, а сега те се реализират. Имаме нечуван дефицит още на 30 септември – близо 3 милиарда лева. Очертава се занапред, ако не се промени траекторията, по която се движим, да имаме дефицит 18 милиарда, т.е. 9% от БВП. Това предупреди пред Нова телевизия Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

„Нека ние сме лошите и да го кажем – имаме натежала администрация. Населението ни намалява, а чиновниците растат. Втора година индустрията е надолу с двуцифрено число”, възмути се той.

„Нека се учим от грешките на другите. Гърция в началото на века беше на 70% от стандарта на ЕС, а сега са на 67 на сто. Ние бяхме на 28%, сега сме на 64 процента. С една разумна политика ние сме се качили, а Гърците тичат срещу нас. Това е пиянство, след което ще има грозен махмурлук”, смята Велев.

По думите на шефа на АИКБ заплатите в реалния сектор са намалели, не са се увеличили. Ръстът в статистиката отчита ръст в администрацията.

Асоциацията предлага 20% съкращения в администрацията: „Замразяване на разходите, съкращаване на персонал, който може да отиде в икономиката. Имаме натежал публичен сектор.”

Велев е категоричен, че плоският данък не трябва да се пипа, трябва възстановяване на взет данък за социално бедните.

„Ние сме в икономическа криза. Ако направим сега и финансова криза, последствията ще бъдат много по-тежки от предложенията ни”, каза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
камен
преди 2 дни

Никога няма да я съкратят - това е армия от не ставащи за нищо друго хора, които при уволнение няма какво да правят и гласуват по нареждането на назначилия ги и държащия ги на работа!

Откажи