Кристалина попари България! Отчайваща прогноза

МВФ отбелязва, че през 2023 г. икономиката на България е нараснала с 1,8%

Кристалина попари България! Отчайваща прогноза | StandartNews.com

Източник: Фейсбук/Кристалина Георгиева

Българската икономика ще нарасне с 2,3% през настоящата година. Това е записано в най-новия преглед на световната икономика, изготвен от Международния валутен фонд (МВФ), който бе представен днес в централата на институцията във Вашингтон в рамките на годишните срещи на МВФ и Световната банка.

Това представлява понижение спрямо оценката на Фонда, дадена през април на съвместните пролетни срещи на МВФ и Световната банка, когато беше посочено, че БВП на България ще нарасне с 2,7% през тази година.

МВФ отбелязва, че през 2023 г. икономиката на България е нараснала с 1,8% (коригирани в края на миналата седмица от НСИ възходящо до 1,9% - бел.ред.).

За 2025 г. институцията, оглавявана от българката Кристалина Георгиева, вече очаква растеж от 2,5%, което също представлява понижение спрямо прогнозата от 2,9%, дадена през април.

На този фон миналата седмица агенцията за кредитен рейтинг "Фич" (Fitch Ratings) обяви, че очаква БВП на България да нарасне с 2% през настоящата година и с 2,5% през 2025 г.

Очакванията на Българската народна банка в Макроикономическата й прогноза от юли бяха за ръст от 2,1% през тази година и 3,2% през 2025 г.

В обявения днес доклад на МВФ се прогнозира, че инфлацията в България ще бъде 2,8% за 2024 г., след 8,6% през миналата година. Настоящата оценка е понижена спрямо очаквания през април темп от 3,4 на сто. За 2025 г. оценката на международната финансова институция е, че потребителските цени в страната ни ще се увеличат с 2,6% вместо с 2,7%, каквито бяха прогнозите през пролетта на тази година.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
аметанА
преди 17 часа

Баба Цола пращи от наглост.Още дълго ще носи цукалото под мишница, ама няма да пусне кокала. А колко злини причини на българския народ, на държава и на Родината, а и не само на тях . Дано има Бог да и припомня често за се Си .

Откажи