Голяма промяна в плащанията след въвеждане на еврото

В момента имаме платежна система "Бисера", която е за левовете. Тя трябва да заработи с евро чрез модификация

Голяма промяна в плащанията след въвеждане на еврото | StandartNews.com

Платежните услуги и системи у нас ще са с нов режим след въвеждането еврото, сочи Националният план за единната валута. Това ще се отрази на гражданите и бизнеса, когато страната ни вече е член на еврозоната.

Според икономиста Румен Гълъбинов най-важни са техническата готовност и същността на превалутирането от лев към евро. "Трябва да се спазва превалутирането по текущия курс 1,95583, а закръгляването ще е в полза на втория знак. За да се намалят транзакционните разходи, се променят платежните услуги", каза той.

И обясни: "В момента имаме платежна система "Бисера", която е за левовете. Тя трябва да заработи с евро чрез модификация. Преводът в евро преминава през системата SWIFT, чрез която с извлечение се осъществява междувалутен превод. Сега се цели транзакционните разходи да се ограничат, за да не могат да се качват произволно от банковите институции, извършващи платежни услуги."

Гълъбинов смята, че най-рано до края на 2024 г. България може да поиска нов конвергентен доклад. "Нашите спестявания ще бъдат по-сигурно съхранявани чрез Европейския гаранционен фонд", допълни той.

Кредитният консултант Тихомир Тошев от своя страна посочи, че фиксираните такси за преводи в Европа са били между 20 лв. и 40 лв. преди няколко години, но сега са между 1 и 2 лева. "Новата регулация ще затвърди ниските цени на преводите, но освен това те ще се случват за минути, а не за няколко дни. Именно това значи еврозоната - 365 дни бързи, по-евтини и по-сигурни преводи навсякъде. Финтех компаниите също ще спазват правилата, не само банковите институции. Вече задължително този, който прави превода, трябва да свери IBAN с името на получателя", разясни Тошев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
7 Коментара
Габдулла
преди 9 часа

И какво го засяга обикновения човек това освен, че губи свободата си

Откажи
Гост
преди 9 часа

Взимат ни резерва - ясно и точно!

Откажи
Да пази Господ
преди 7 часа

От тази чума еврото!!!

Откажи
Ели
преди 6 часа

Какво ни бърка нас, половин милион пенсионери, такса превалутиране. 600 лв са равни на 300 евро пенсия. Направо ще избием рибата в "клуба на богатите". То от круизи с лайнери, екзотични почивки по острови и преяждане с деликатеси не обръщаме внимание на тези дреболии.

Откажи
Гого
преди 6 часа

Какво евро ви се е присънило бе олигофрени?

Откажи
Стефка Радева
преди 5 часа

Не разбрахте ли мошеници че българския народ не желае евро. Не желаем и Вас.

Откажи
Svetla
преди 1 час

Да, точно казано!

Откажи