Само в "Стандарт", Юлий Павлов: Най-лошият сценарий е нови избори наесен

Каква е ролята на ИТН? Кой да ти каже?

Само в "Стандарт", Юлий Павлов: Най-лошият сценарий е нови избори наесен | StandartNews.com

Корнелия Нинова може да е отново лидер на БСП,казва в специално интервю за вестник СТАНДАРТ Юлий Павлов, директор на Центъра за анализи и прогнози
 

  • Има сили, които искат да поставят под въпрос евроатлантическото 
  • бъдеще на България
  •  
  • Президентът Румен Радев няма преждевременно да излезе лично на политическата сцена
  •  
  • Вдясно процесите изглеждат зле
     

- Г-н Павлов, все по-големи или все по-малки стават шансовете за сформиране на редовно правителство у нас към 27 юни - денят на нашия разговор?
 

- Шансовете варират. След дадено изказване на някой от политиците се увеличават, след друго - намаляват. Или, както казва Ярослав Хашек: "Един каже едно, друг каже друго и така общото дело преуспява". 

- Да разбирам ли, че по-скоро да, ще имаме редовен кабинет?
 

- Не мога да преценя какво точно ще се случи. Защото ако политиците действаха рационално, нямаше да минем през предсрочни избори, ротацията щеше да се случи и шяхме да имаме продължение на едно успешно управление, каквото беше правителството на акад. Николай Денков. Но тъй като то не довърши мандата си, сега сме в ситуация, в която гадаем. Смея да припомня, че в началото и по време на цялата предизборна кампания Бойко Борисов твърдеше, че ще гледа да се направи коалиционно правителство със съответното споразумение. Защото видяхме колко недоразумения се случиха при предишния кабинет именно поради липсата на коалиционно спорпазумение. След изборите обаче, Борисов като че ли предприе друг подход - заговори за експертно управление. После и този вариант започна да изглежда невъзможен и той изрази предпочитание към правителство на малцинството, което е по-лош вариант от предишния. 

Все пак аз предлагам да се замисли и да си дадем сметка, че най-лошото не е кабинет на малцинството. Най-лошото от гледна точка на разума ще са нови предсрочни избори през есента. 

- В публичното пространство бяха изказани предположения, според които не е невъзможно господин Пеевски да предложи кабинет и цялата пленарна зала да го подкрепи. Възможно ли е?
 

- На теория всичко, което не е забранено от законите на физиката, е възможно. Самата ДПС каза, че е редно правителството да се състави с мандата на първата политическа сила. Тя е победител с голяма преднина. 

- Разнопосочни са и мненията по отношение на ролята на ИТН. Какво е Вашето становище по въпроса?

- Е, кой да ти каже? Аз не мога да разбера откъде е това самочувствие, че баш на тях ще бъде даден третият мандат и че те били готови да направят правителство като се откажат от някои свои идеологически изисквания. Макар и да нямат идеология! Те са шеста политическа сила в Народното събрание. Как ще съставят правителство? Това е просто несериозно.

- Вдигат си цената, или?...
 

- Не мога да разбера. Извинявайте, но амбициите им са под нивото на възможностите им и броя на депутатите им. 
 

- Защо казвате, че по-зле от варианта да имаме  правителство на малцинството ще е да отидем на нови предсрочни избори?    

- Нека да си припомним: преди изборите на 9 юни социолозите предупреждавахме, че след вота ще е доста по-трудно да се състави кабинет. Тъй като гласовете на първите две политически сили няма да са достатъчни и ще трябва да се търси трети официален партньор.

Сега отново предупреждаваме, че ако има нови избори през есента, възможностите за съставяне на правителство ще са още по-лоши от сегашните. Тъй като расте желанието на хората да търсят извънсистемни политически сили - по- критични и без позитивна програма. Тази тенденция със сигурност ще се засили дори и президентът Румен Радев да не подкрепи публично някоя политическа сила. Но ако вземе да подкрепи, за което той даде заявка, то тази политическа формация ще има реален шанс да вземе до към 10 процента от гласовете. Така, че от всяка гледна точка съставянето на правителството тогава, ще бъде доста по-трудно. И политиците трябва да си дадат сметка за това. 

- Доколкото разбрах, Вие изключвате варианта президентът Радев да напусне предварително "Дондуков" 2 и да излезе лично на политическата сцена в качеството му на партиен водач?
 

- Ако действа рационално, изключвам тази възможност. Но вече се нагледахме на ирационални действия в политиката. 

- А как Ви изглежда БСП без Корнелия Нинова?
 

- Отдавна беше времето БСП да е без Нинова. Но ние не сме сигурни дали това състояние е дълготрайно или временно. Защото доколкото разбирам социалистите ще провеждат отново пряк вътрешен избор на лидер, а не на конгресът ще е решаващ за това. Тогава може тя отново да е успешна. 

- А вдясно как ви изглеждат процесите?
 

- Зле. Да видим какво е разположението на силите им в този парламент: имаме 70 депутати от БСП, "Възраждане" и "Величие", които в по-голяма или в по-малка степен са антиевропейски или поне недостатъчно европейски настроени. Те не са приемливи за участие в каквото и да било правителство. Има едни 16 депутати на ИТН, които никой не знае къде точно са в политическото пространство, но очакват да бъдат подкрепени за направят правителство. И отиваме към проевропейски настроените депутати: те са с абсолютно идентични виждания за външната политика, имат и сходни виждания за икономическата политика.

Даже още когато започна войната в Украйна решенията по въпроса със санкциите и помощта по време на правителството на Кирил Петков се взимаха не от депутатите от правителствените партии, а от а от народните представители от част от проправителствените партии плюс ГЕРБ и ДПС. Така, че виждаме политически приоритети, които съвпадат. Но от два месеца насам тези депутати не искат да работят заедно. 

- В цяла Европа правителствата се правят не на базата на формули, а върху общи политически приоритети...
 

- ...В България обаче сега се търсят някакви екзотични варианти. Това имам предвид като казвам, че дясното е в лошо състояние. Защото като избиратели са много, като представителство в парламента също - център дясното в парламента е много добре представено, но по-зле отпреди, защото в момента няма две трети мнозинство. След нови избори ще бъдат още по-зле представени. Затова трябва да се намери начин да се върнем към европейското мислене и приоритети. 

- А случайна ли Ви се струва нагнетената от различни фактори обстановка в България - снайперисти пазят Бойко Борисов, Брендо се предава показно в затвора, ген. Атанасов вербувал офицери от военното разузнаване и т. н. ?
 

- Не мога да преценя. Но виждам силно предизборно говорене. Не смятам, че Брендо има нещо общо с политиката, това вече е част от криминалния свят. Явно там нещо се работи и се постигат резултати. Но Вие сте права, че е странно разговор по тези теми да бъде воден, вместо по основните политически проблеми. 

Наскоро получихме предупреждение от ЕК, че финансовата политика през последните години не е била достатъчно ефективна и ние не изпълняваме критерия за стабилност на цените, което е едно от важните условия за присъединяването ни към еврозоната. В момента приоритетният разговор трябва да бъде какво редовно правителство да имаме и какво да се направи, за да се намали ръстът на инфлацията. А дискусия за това няма. Защото по отношение на финансовата политика има спорове между евроатлантическите партии. 

Приоритетите трябва да са: стабилност на цените и овладяване на инфлацията, усвояването на средства по ПВУ, подпомагане на присъединяването на България към сухопътния Шенген. Това са най-належащите въпроси. 

- Бавно, но Европа препотвърждава досегашната си политика. Допускате  ли, че при следващи национални избори България може да завие в друга посока?
 

- При следващи избори не. Но усещам тревожни тенденции. От различни места се появяват идеи за промяна в Закона за референдумите - за допитвания до народа за еврозоната, за членството ни в ЕС и НАТО. Изпълзяват отнякъде. Има определени сили които искат да поставят под въпрос евроатлантическото бъдеще на България. 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Дони
преди 2 дни

Може на някои да им прозвучи смешно,но ми се струва,че от всичко това печели Русия...

Откажи