Радев погази Конституцията, хвърли страната в невиждана криза

Според промените в Конституцията президентът е длъжен за назначи предложеното правителство

Радев погази Конституцията, хвърли страната в невиждана криза | StandartNews.com

Президентът Румен Радев погази Конституцията и хвърли страната в невиждана криза.

ВИЖ ОЩЕ: Безпрецедентна криза! Радев не прие кабинета, хвърли страната в хаос

Член 99, ал. 5 от основния закон на страната поставя президента в обвързана компетентност, което означава, че той е длъжен да назначи предложеното от кандидат-премиера служебно правителство, обясниха специално за „Стандарт” експерти по конституционно право.

ВИЖ ОЩЕ: Горица Грънчарова: Действия трябват от днес

Радев не може да прави преценка, защото в Конституцията такава е вменена на кандидата за премиер.

Цялата преценка относно имената и качествата на предложените министри е на кандидат-премиера, допълниха конституционалистите. Те подчертаха, че именно в това е смисълът на поправките в Конституцията, които орязаха правомощията на държавния глава да определя състава и структурата на служебния кабинет.

Така президентът грубо наруши конституцията и стана автор на поредната конституционна криза у нас, категорични са експертите.

Горица Грънчарова изпълни конституционните си задължения и като кандидат за премиер предложи изцяло структура и състав на служебния кабинет. При това положение президентът няма право на преценка и разсъждения според новите промени в Конституцията. Той е длъжен да назначи предложеното правителство.

Отказът да го направи хвърля страната в безпрецедентна конституционна криза. Ситуацията става още по-сложна, защото Радев е длъжен да издаде указ и за отказа си да назначи служебното правителство. Но дори и да го направи, според новите промени в конституцията този отказ е нищожен. Което означава, че най-вероятно се чака сезиране на Конституционния съд.

Ако той пък въобще не издаде указ, конституционната криза става още по-тежка, защото се влиза в ситуацията на мълчаливия отказ, която също е акт, за който трябва да се произнесе конституционния съд, обясниха юристите за „Стандарт”.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Master
преди 4 седмици

Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена:---- https://use.my/arctik

Откажи