Много специален гост за новия патриарх. Най-важният внук (СНИМКИ)

Симеон Сакскобургготски до Вселенския патриарх Вартоломей

Много специален гост за новия патриарх. Най-важният внук (СНИМКИ) | StandartNews.com

Източник: БТА

Много специален гост пристигна в София специално за интронизацията на новия български патриарх, който ще бъде избран в ранния следобед. Врачанският митрополит Григорий и видинският Даниил събраха най-много гласове на първи тур и отиват на балотаж. 

Снимки: БТА

За службата в храм "Св. Неделя" дойде бившият премиер Симеон Сакскобургготски, но този път той не беше сам. Царят доведе и престолонаследника, своя внук княз Борис.

Снимки: БТА

Църквата отдава голямо значение на Сакскобургготски като най-високопоставен сред миряните, а духовенството го нарича Ваше величество. Той често чете "Символ верую" по време на служби по големите християнски празници. 

Снимки: БТА

Вселенският патриарх Вартоломей и представители на Поместните православни църкви дойдоха в София за избора на нов патриарх. Те бяха приети в митрополитския катедрален храм „Св. Неделя", където съслужаваха за празника Събор на св. Дванадесет апостоли, докато делегатите на патриаршеския събор гласуват за нов глава на българската православна църква.

Снимки: БТА

Най-много от чуждите гости са представителите на Цариградската патриаршия, начело с патриарх Вартоломей. Сред тях са още 10 духовници. Това са митрополитите Емануил, Апостол, Йов, който е канадски украинец, Максим (сръбски възпитаник), Амфилохий. В делегацията е и архимандрит Харалампий, който беше в Българската православна църква преди години.

Руската православна църква е представена от Корсунски и Западноевропейски митрополит Нестор и протойерей Владимир Тишчук, който е представител на Московската патриаршия в София от няколко месеца.

В София са Диосполски митрополит Емануил от Александрийска патриаршия, митрополит Тимотей и архимандрит Рафаил от Йерусалимска патриаршия, митрополит Гора Андрей от Грузинска православна църква, Тимочки митрополит Иларион и Нишки митрополит Арсений.от Сръбската православна църква. В делегацията са висши духовници от Румъния, Кипър, Гърция. 

Малко преди 11 ч. бе отслужен кратък трисагий на гроба на патриарх Неофит, който е погребан в двора на храм "Св. Неделя".

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай