Защо патриарх Даниил не се усмихна нито веднъж? Трудни дни

Демонът на крайното разделение, който отрови политиката и порази обществото, удари и духовния живот

Защо патриарх Даниил не се усмихна нито веднъж? Трудни дни | StandartNews.com

Защо в деня на своята интронизация като предстоятел на Българската православна църква – посочен от Бога и избран от хората, новият български патриарх Даниил не се усмихна нито веднъж?

ВИЖ ОЩЕ: Даниил отправи първа молитва като български патриарх

Този въпрос, който си зададе всеки, гледал тържествената церемония по полагане на бялото було върху главата на довчерашния видински митрополит, отекна и в телевизионните студия.

ВИЖ ОЩЕ: Вселенският патриарх: Поздравявам българския народ и давам благословията си

Та нали староеврейското име  Даниил, освен изправен пред съда Божий, означава и винаги усмихнат?

Не е важно да е усмихнат, важно е да е благ, коментира актьорът Ириней Константинов, припомняйки благия поглед на патриарх Неофит, светла му памет.

ВИЖ ОЩЕ: Кой е новият български патриарх? Какво знаем за Даниил Видински

Та – защо патриарх Даниил остана сериозен, почти мрачен, очите му бяха присвити, а патриаршеското слово, което прочете, не му вървеше гладко и със самочувствие?

Митрополит Даниил стана патриарх в турбулентно време. А  интронизацията му показа, че трудните дни тепърва предстоят. Още не наметнал зелената мантия, АФП гръмна: Българската православна църква избра проруски патриарх! Още не получил бялото було, Даниил чу първия бунтовен глас. Утре напускам църквата и се отдавам на монашество в Атон, отсече отец Никанор, игумен на Гигинския манастир. Случайно или не предварително обявеното тържествено съобщаване на името на новия патриарх пред вратите на Синодалната палата не се състоя. Митрополит Киприан, който трябваше да направи това, просто си тръгна. А общото служение на новия патриарх и Вселенския Вартоломей така и не се случи.

Гостът прегърна и целуна Даниил, но не застана до него

Вместо това, докато течеше интронизацията, даде награда на Бойко Борисов. А интернет върна спомена за онова изказване на митрополит Даниил, с което владиката подкрепи руската военна агресия в Украйна.

„52-годишният Даниил зае позиция в полза на Кремъл след руската инвазия в Украйна”, предаде още АФП. И обясни как Даниил бе подкрепен с 69 от общо 138 гласа. А Григорий Врачански, когото анализаторите определят като неутрален, получи 66 гласа -3 бяха обявени за невалидни.

„Даниил наследява харизматичния патриарх Неофит, който почина през март, след като служи повече от 10 години, и който призова за прекратяване на войната в Украйна.

Даниил, от друга страна, подкрепи руската инвазия в Украйна в дълго видеопослание, излъчено през 2023 г.”, се казва още в анализа на АФП.

„Човекът, който беше избран за български патриарх, за мен няма необходимите качества на такъв. Чисто църковните му позиции не съответстват на църковното учение на Българската православна църква. Нравствените му позиции, с които той на практика оправда руската агресия в Украйна, за мен излизат извън рамките на съвременната човешка нравственост. Българската църква се оглавява от човек, който върви в друга посока от тази, към която върви България в момента", мотивира решението си за оттегляне в Атон отец Никанор.

Сякаш, за да продължи руската нишка, първият политик, който поздрави новия патриарх, при това с най-силни думи, бе лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов.  

За капак Кремъл беляза новия патриарх

От София с любов към Москва. Новият патриарх на Българската православна църква е Даниил, 52-годишен архиерей с репутация на "промосковски", гласи информацията на "Новая газета".

Достоен, чу Даниил десетки пъти по време на интронизацията си. Но изпитанията пред Негово светейшество сега започват и в следващите дни той ще трябва да го доказва.

Истината е, че  демонът на крайното разделение, който отрови политиката и порази цялото ни общество, удари накрая и духовния живот. Прокрадна се още с първия опит за избор на нов патриарх и вгорчи деня, който трябваше да остане като исторически с избора на четвъртия духовен водач на България, на стожер на вярата и обединението.

Точно, за да няма разделение, един истински син на Христа - пловдивският митрополит Николай, направи най-решителната крачка

Отказа се от състезанието за патриаршеския престол – за да остане църквата единна, силна и най-важното: неопетнена.  Днес стана ясно, че с този жест на дядо Николай всъщност бе най-достойният за бялото було. Всички видяха, че синодът не е единен. А крилата в него тепърва ще влизат в противоборство – канонично, национално и геополитическо.

Противоборство, което новият патриарх тепърва ще трябва да тушира – с дипломация, такт и мъдрост. Но и с много ясна и силна позиция. Още повече, че в катедрата „Св. Александър Невски” се случи нещо, за което малцина си дадоха сметка веднага.  

Патриарх Вартоломей много дипломатично, но прекалено твърдо напомни върховната роля на Вселенската патриаршия

и посочи с пръст „дребнодушните братя”, които я оспорват. Сред поставилите под съмнение върховенството на Цариградската патриаршия бе и самият Даниил.

Да пазим православната вяра – тя ни води при Бога, бяха първите думи на патриарх Даниил. От това как ще ги изпълнява зависи как ще бъде запомнен.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
3 Коментара
hia
преди 1 ден

Otvratitelen pozoren komentar dostoen za sajalenie. Avtorat e pod vsiaka kritika, dostoen za sajalenie.

Откажи
ДО ЗАБЛУДЕНАТА
преди 23 часа

ЕКАТЕРИНА, ПО ТЕЗИ ТВОИ ДУМИ БОГ ЩЕ ТЕ СЪДИ В СТРАШНИЯ СЪД. ДОРИ НЕ МОЖА ДА НАПРАВИШ РАЗЛИКА МЕЖДУ ПОЛИТИЧЕСКИ ВОДАЧ И БПЦ. ПИШЕШ ЗА ПАТРИАРХА НА БЪЛГАРИЯ. А ПАТРИАРХЪТ ВИНАГИ Е ИЗБРАН ОТ БОГА. СКРИЛА СИ СЕ ЗАД БЪЛВОЧА НА Т Н НИКАНОР И СИ КАЗВАШ ТОЙ ГО КАЗВА, ТИ ЩЕ ПРОДЪЛЖИШ. ЗАТОВА Е НУЖНО БЕЗСРАМИЕ И ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ДЪРЖИШ ДА ПОКАЖЕШ, ЧЕ ГО ИМАШ. КАКВО ЗНАЕШ ЗА ЖИВОТА НА ПАТРИАРХА? КАКВО ЗНАЕШ. ЗА БПЦ? В КАКВО ВЯРВАШ? КОЙ ТИ Е ДАЛ ДИПЛОМА,АКО Я ИМАШ, В КОЯТО ЛИПСВА ИЗПИТ ПО ЕТИКА, ПРОТОКОЛ И УВАЖЕНИЕ КЪМ ТОЗИ ЗА КОГОТО ПИШЕШ.

Откажи
читател
преди 22 часа

Много важен проблем разглежда госпожата - защо не се усмихвал патриархът. Защото не е холивудска звезда."Журналистите" са много смешни с дребнотемието си.Да се чуди човек как изобщо им хрумват подобни глупости.

Откажи