Илияна Йотова посочи най-големия проблем на новия служебен кабинет

Поправките в Конституцията унищожават парламентаризма, каза вицепрезидентът

Илияна Йотова посочи най-големия проблем на новия служебен кабинет | StandartNews.com

Източник: БНТ

Сигналите за политическа употреба на служебните кабинети не са спирали. Това е резултатът от порочното зачатие на поправките в Конституцията. Те бяха направени уж за утвърждаване на парламентаризма, а стана точно обратното – заради тях всеки ден сме свидетели на унищожаване на парламентаризма, на партийната и на парламентарната система. Това коментира вицепрезидентът Илияна Йотова в „Денят започва“ по Българската национална телевизия.

Тя посочи, че поправките са отворили кутията на Пандора и са станали възможни преврати, заговори за сваляне на председателя на Народното събрание, стига се до необмислени и конюнктурни закони като напр. да се избират зам.-председателите на Сметната палата от парламента.

„Според поправките в Конституцията служебният кабинет е ничий, никой не носи отговорност за него, всяка политическа партия счита за своя първа задача да се откаже от него. Този служебен кабинет не е на президента. Време е да се свалят всички маски и да се каже ясно и точно – поправките, които касаят служебния кабинет, бяха направени срещу един човек и това е президентът Румен Радев. Това беше сделката в сглобката – едните искаха да си прокарат съдебната реформа, другите – да работят срещу президента. Резултатът е – никаква съдебна реформа и блокиране на изпълнителната власт“, заяви Илияна Йотова.

Тя не очаква политическото напрежение да спадне. Заявките и сигналите за политическа употреба на служебните кабинети не са спирали. Надявам се новото предложение за министър-председател да успокои терена, каза Йотова.

Предстоят избори и всяка една политическа партия ще се опита да извлече своя дивидент. Това е порочното зачатие на последните поправки в Конституцията, които бяха направени в посока да се утвърждава парламентаризмът, а става точно обратното. Всеки ден сме свидетели заради тези поправки на унищожаване на парламентаризма в България. Тези поправки отвориха кутията на Пандора, обясни вицепрезидентът.

По думите ѝ с тяхното приемане са станали възможни преврати, заговори, афери за сваляне на председателя на Народното събрание.

Поясни, че е била обнадеждена след разговорите за третия мандат.

"След тези избори вариантите са 3 - правителство на малцинството с определена програма със съгласието на мнозинство в Народното събрание без да се влиза в реална коалиция за определен период от време. Вторият вариант са разписаните коалиции, а третият е правителство с експертен и технически характер", заяви вицепрезидентът.

Вицепрезидентът оцени положително обединителния процес вляво. „Особено при чести избори противопоставянето на различни формации е самоубийствено. Една част от екзотиките в политико-партийната система в България нямаше да я има, нямаше да има и толкова загубено време, ако имаше в последните години сериозна лява партия“, посочи тя.

Въпросът с номинацията на български еврокомисар коментира така: "Имам усещането, че нарочно се замита под килима, няма обществена дискусия за личността и за ресора. България няма особено добра биография в номинациите си за комисари. Някой трябва да води тези преговори, говори се, че може да получим енергетиката."

Йотова поздрави българските спортисти за успешното им представяне на Олимпийските игри в Париж и им пожела здраве. "Направиха най-важното да си повярваме като българи", каза тя.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай