Главчев от Ню Йорк: Да осигурим добро бъдеще за следващите поколения

Служебният министър-председател поздрави българските граждани по случай днешния Ден на независимостта

Главчев от Ню Йорк: Да осигурим добро бъдеще за следващите поколения | StandartNews.com

Най-важното за нас е да осигурим добро бъдеще за следващите поколения, заяви служебният премиер Димитър Главчев на брифинг за български медии в централата на ООН в Ню Йорк. Страната ни взима участие в Срещата на върха за бъдещето, която се провежда днес и утре.

Той обясни, че по време на срещата, която се организира под егидата на Общото събрание на ООН, ще бъдат приети три важни документа - Пактът за бъдещето, Декларация за бъдещите поколения и Глобалният цифров договор.

Пактът за бъдещето вече беше приет тази сутрин в Ню Йорк от всички държави членки на ООН въпреки предложенията за изменение, внесени от руската делегация. Със 143 гласа "за", 7 гласа "против" и 15 гласа "въздържал се" бе прието да не се разглеждат предложенията за изменения в текста на Пакта.

Служебният премиер поясни, че в него се засягат няколко важни теми - мирът и сигурността, бъдещите поколения, цифровизацията и единодушието около развитието на изкуствения интелект. Той обърна внимание, че в момента мирът и сигурността са сериозно застрашени.

Служебният министър-председател поздрави българските граждани по случай днешния Ден на независимостта и заяви, че свободата, независимостта и обединението са свързани, преплетени едни в други.

Той отказа да коментира политическата ситуация в България в момента.

Заедно с премиера в рамките на брифинга изказване направи и служебният министър на външните работи Иван Кондов. Той заяви, че ООН е системата, в която трябва да се взимат най-важните решения и да се спазва Уставът на ООН.

Трябва мултилатералната система да функционира добре, тя е нашата защита от агресии, заяви Кондов.

В българската делегация влизат още постоянният представител на България към ООН в Ню Йорк посланик Лъчезара Стоева, директори и експерти от Министерството на външните работи.

Срещата на върха за бъдещето има за цел преодоляване на предизвикателствата и пропуските в глобалното управление и съживяване на многостранната система с ООН в нейната основа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай