Горица Грънчарова представя кабинета си (НА ЖИВО)

Повечето министри продължават работата си и в нейния екип

Горица Грънчарова представя кабинета си (НА ЖИВО) | StandartNews.com

Кандидатът за служебен премиер Горица Грънчарова представя кабинета си пред президента Румен Радев. Точно в 10,55 ч. Грънчарова влезе в залата на „Дондуков” 2, за да отчете изпълнен мандат. Според предварителната информация повечето министри продължават работата си и в нейния екип.

Действия трябват още от днес,  заяви Горица Грънчарова пред президента Румен Радев. Тя представи структура и състав на новото правителство.

И при най-малкото съмнение за непочтеност в работата на когото и да било, ще предприема незабавно необходимите действия, категорична бе Грънчарова.

Имах 10 дни, за да сформирам служебен кабинет, който да осигури приемственост в управлението за нормално функциониране на държавата до избирането на редовно правителство. И най-важното да подготви и гарантира провеждането на честни предсрочни парламентарни избори, каза Грънчарова преди да представи състава на Министерски съвет.

Фактът, че изпълнителната власт отново е поверена в ръцете на служебен кабинет. Което е ясен знак, че политическата нестабилност в държавата не е преодоляна. И в тази ситуация е от ключово значение да има открит и честен диалог между институциите, допълни тя.

Аз съм човек, за когото диалогът и уважението са много важни в моята работата, за да се постигат максимални резултати от дейността на всяка една държавна институция. Ще видите това и в моята работа с институцията на президента,  и в отношението ми към Народното събрание, увери кандидатът за служебен премиер.

И заяви: „Вярвам, че стриктното спазване на конституционния принцип за разделение на властите е съществена предпоставка за сваляне на политическото напрежение. Това днес е крайно необходимо на обществото ни, така както е необходимо и да бъде възстановено доверието между институциите, които управляват държавата”.

Честата смяна на правителства засилва усещането за нестабилност и демотивира администрацията. България, хората, бизнесът нямат време да чакат някой да навлиза в ресора си и да получава кредит на доверие. Действия трябват от днес, категорична бе Грънчарова.

Затова взех решение да запазя основна част от министрите от досегашния служебен кабинет. Всички членове на новото служебно правителство имат моето доверие, но спрямо никой няма да допусна компромис. Появи ли се дори и сянка от съмнение за непочтеност в работата на който и да било, ще предприема незабавно необходимите действия, категорична бе тя.

Като служебен кабинет ще работим целенасочено в две основни направления - организирането и провеждането на честни и спокойни избори, както и стриктно съблюдаване на евроатлантическия път на България. Ще осигурим и нормалното функциониране на изпълнителната власт до избирането на редовно правителство, каза още Горица Грънчарова.

Считам, че по този начин ще отговорим на очакванията на българските граждани. Защото те са тези, които ще оценят работата ни в края на мандата, заключи тя.

ЕТО СЪСТАВА НА КАБИНЕТА "ГРЪНЧАРОВА"

Министър-председател - Горица Кожарева

Министър на финансите и вицепремиер по европейските въпроси - Людмила Петкова

Министър на иновациите и растежа и вицепремиер по въпросите на гражданското общество - Росен Карадимов

Министър на вътрешните работи - Калин Стоянов

Министър на регионалното развитие и благоустройството - Виолета Коритарова

Министър на труда и социалната политика - Ивайло Иванов

Министър на отбраната - Атанас Запрянов

Министър на външните работи - Иван Кондов

Министър на правосъдието - Мария Павлова

Министър на образованието и науката - Галин Цоков

Министър на здравеопазването - доц. Петко Стефановски

Министър на културата - Найден Тодоров

Министър на околната среда и водите - Виктор Атанасов

Министър на земеделието и храните - Георги Тахов

Министър на транспорта и съобщенията - Валери Борисов

Министър на икономиката и индустрията - Петко Николов

Министър на енергетиката - Владимир Малинов

Министър на електронното управление - Владимир Мундров

Министър на туризма - Евтим Милошев

Министър на младежта и спорта - Георги Глушков

Промените са само четири - Иван Кондов в МВнР, доц. Петко Стефановски в здравното министерство, Виктор Атанасов в МОСВ и Валери Борисов в транспорта. Освен това има и втори вицепремиер - министърът на иновациите Росен Карадимов.

 

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Master
преди 1 месец

Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена:---- https://use.my/arctik

Откажи