Експерт заподозря бъдеща заигравка на Радев с Конституционния съд

"Има такъв народ" е единствената група, в която не се вижда разцепление

Експерт заподозря бъдеща заигравка на Радев с Конституционния съд | StandartNews.com

Източник: бТВ

При бъдещ нов състав на Конституционния съд е възможно президентът Румен Радев отново да сезира съда за конституционните промени, касаещи служебните правителства. Тази прогноза направи пред бТВ преподавателката по конституционно право доц. Наталия Киселова.

Според нея мотивите, с които част от конституционните съдии са се обявили против тези промени, са доста постни. По думите й това показва непознаване на логиката на парламентарното управление и парламентаризма.

По отношение на третият мандат тя посочи, че "Има такъв народ" е единствената група, в която не се вижда разцепление. Според нея обаче на партията ще бъде трудно да изведе теми, които да обединят всички политически сили. Киселова е на мнение, че преговорите за кабинет с третия мандат може да се окажат сизифов труд. Тя е категорична, че отиваме на избори през октомври.

Докторът по конституционно право Борислав Цеков заяви, че не споделя решението на Конституционния съд за служебния кабинет. Той припомни, че конституционните съдии са били разделени по темата.

По думите му повече от 10 години е предупреждавал, че разделянето на Висшия съдебен съвет няма да доведе до повишаване на качеството на правосъдието. Нямаше шанс това да мине през Конституционния съд, подчерта той.

Ако искаме съдебна реформа, трябва фокус върху законодателството. Конституцията бе променена, за да може едни хора да циментират своите възгледи за съдебната власт, смята Цеков.

Според него ИТН е единствената група, готова да води преговори с третия мандат, но друг е въпросът дали тези разговори имат потенциал да доведат до нещо.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай