Бой на "Позитано” 20. Корнелия спъва БСП за изборите

Червените сезират прокуратурата

Бой на "Позитано” 20. Корнелия спъва БСП за изборите | StandartNews.com

Ръкопашен бой, крясъци и обиди белязаха днешния пленум на БСП, приключил с изключването на Корнелия Нинова от партията. Заедно с нея бяха изключени и най-верните й хора - Иван Ченчев, Георги Свиленски и Крум Дончев, като предложенията за всеки бяха гласувани поотделно.

Гласуването бе по предложение на Атанас Зафиров. За изключването на Нинова гласуваха 105 души, 16 бяха против, а 4 се въздържаха. С това 8-годишното й пребиваване на върха на Столетницата приключи.

Пленумът е бил повече от кошмарен, разказаха участници, потресени от ожесточените сблъсъци между „другари”. В един момент всеки искал да изключи всеки.

Сред причините за изключването на четворката са: уронване престижа на партията, неспазване на решенията на партийните органи, саботиране на регистрацията на БСП и колективните решения на Националния съвет.

Сред мотивите е и решението на Нинова и приближените около нея за Калоян Методиев. Припомняме, че те не спазиха решението на Пленума Методиев да не бъде включван в парламентарната им група.

Ето мотивите за изключването на Нинова и компания:

*     Неизпълнение на решение на ИБ от кой избирателен район да се влезе в 50-тото Народно събрание.

*    Уронване на престижа на БСП с публични лъжливи изявления за извършен преврат, предателство и др. подобни действия.

*    Неизпълнение на единодушно взето решение на НС на БСП за невключване на Калоян Методиев в ПГ на БСП за България.

*    Неизпълнение на решение на НС на БСП за председател и ръководство на ПГ на БСП за България

*    Неизпълнение на решение на НС на БСП, което възлага и.ф. председател да извърши всички необходими правни действия във връзка с участието на БСП в предстоящите избори (визира се издаването на пълномощни на лица, които не са посочени от ръководния орган)

*    Опит за фактическо спиране на партията чрез оттегляне на пълномощно от гл. юрисконсулт водещо до невъзможност за нормалното функциониране

*    Саботиране на регистрацията на БСП и колективните решения на Националния съвет

 „Юридически сме в абсолютен прецедент – председател, който е изключен от партията, но е председател по съдебно решение. Дайте ни време да осмислим ситуацията. Усилията ни трябва да са насочени към явяване на БСП на изборите”, заяви изключеният лидер в оставка Нинова. Тя допълни, че на пленума са отказали поименно гласуване.

Дадохме й всички шансове да направи крачка назад и да не се стига до този момент, каза пред Епицентър. бг член на НС. Нинова обаче е направила всичко възможно, за да бъде изключена.

По-рано днес Националният съвет на БСП задължи Корнелия Нинова да упълномощи временния председател Атанас Зафиров да регистрира партията за изборите на 27 октомври. Тя категорично отказа.

Делегатите приеха още Нинова да оттегли пълномощните на Георги Свиленски и Иван Ченчев. Решението предвижда пълномощното да бъде подписано в рамките на настоящото заседание на червения пленум. Предложението беше гласувано с голямо мнозинство - със 107 гласа "за" и едва 12 "против".

Отговорът на Нинова:

"С какво доверие да дам пълномощно на тези хора", попита в отговор Нинова.

Националният съвет реагира остро срещу тези нейни думи и се чуха подвиквания от цялата зала. Корнелия Нинова призова още издаването на пълномощно да не се коментира като бащиния. Иначе увери, че е на разположение да подписва документи.

"Но отговорът ми е "Не"", категорична бе тя.

„Аз не оспорвам Устава на БСП Атанас Зафиров, досегашен зам.-председател, да бъде изпълняващ функциите. Уставът е спазен“, заяви в изказването си бившият председател на партията.

„Уставът обаче не казва на кого да се дава пълномощно“, продължи Нинова и това взриви залата, която избухна с викове: „Спри се!“, „Излагаш се!“, „Не те ли е срам!“, „Срам и позор!“.

Тя изрази готовност да подпише каквото е нужно за субсидията, но не и пълномощното.

Отказ за изпълнение на решение на НС на БСП от председател се случва за първи път в историята на партията и запознати го определят като абсолютен прецедент.

Според социалисти Нинова спъва БСП за изборите.

"Декларациите, които чуваме от нейна страна, че въпреки всичко листите и партията ще бъдат регистрирани са тежка провокация към цялата партия и решенията на нашите колективни органи. През медиите се обръщам към всички български социалисти - да бъдат наясно, че всякакви участия в подписки и листи на хора, изключени от партията, ще се считат за провокация към партията и ще бъде нелегитимно. Ако такъв ход бъде предприет, особено след днешното решение за изключването от партията, ние ще сезираме компетентните органи и българската прокуратура", заяви Атанас Зафиров.

Още сутринта Кристиан Вигенин преди заседанието на ръководството на партията обясни, че единственият ход на Нинова е да даде пълномощно на Зафиров.

По-рано днес партийната централа на БСП осъмна с протест и полицейска охрана. Над 50 души от цялата страна дойдоха в подкрепа на Корнелия Нинова. Те не приемат решенията на временното ръководство.

БСП членове твърдят, че листите вече са подредени на тъмно. Самата Нинова пък заяви, че единственото уставно и законно решение е да се свика конгрес. Тя предложи такъв да има на 28 септември, но предложението ѝ не бе прието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Борисова
преди 2 седмици

Голям позор за БСП...Нинова я съсипа! Тя спира обединението с другите леви формации и трябва не само да я изключат, но и съдят!

Откажи