Мастър Лечев обяви нещо голямо в памет на Кирил Маричков (СНИМКИ)

България изпрати с аплодисменти рок легендата, километър опашка за последно сбогом

Мастър Лечев обяви нещо голямо в памет на Кирил Маричков (СНИМКИ) | StandartNews.com

С аплодисменти хиляди българи изпратиха рок легендата Кирил Маричков в последния му път. За да си вземат сбогом близки, познати, фенове и политици се наредиха на грандиозна опашка, която тръгваше от храма "Света София", минаваше през целия площад "Св. Александър Невски" и стигаше чак до Царя. 

ВИЖ ОЩЕ: Дони разкри последните думи на Кирил Маричков и каза голяма новина

ВИЖ ОЩЕ: Първата съпруга на Кирил Маричков с емоционален пост

Семейството на Кирил Маршичков, фото: Драгомир Атанасов/BulFoto

С делото си и целия си живот, Маричков си създаде паметник сам още приживе. Той беше не само много голям музикант, но и много голяма личност. Такъв човек трябва да служи за пример, заяви музикантът Иван Лечев, който дойде да се прости с колегата си Кирил Маричков, с когото в последното десетилетие свирят рамо до рамо в супегрупата "Фондацията".

Семейството на Кирил Маршичков, фото: Драгомир Атанасов/BulFoto

Кирил Маричков - основател, бас и вокал на рок групата "Щурците", почина в петък – броени дни преди 80-тия си юбилей, при нелеп инцидент по време на саунд чек за концерт на "Фондацията" в оряховското село Селановци.

ФОТО: БТА

Иван Лечев съобщи, че Кирил Маричков ще бъде почетен с голям концерт на "Фондацията" – в зала, където всички ще свирят музиката му и ще пеят песните му. Според него това би било и желанието на самия Маричков. Това ще се случи на 30 октомври, когато е рожденият ден на Маричков. 

ФОТО: БТА

1967-ма година имахме такова фантастично лято! Пожелавам на всеки да споделя такова мигове с близки, със сродни души, сподели певицата Йорданка Христова. Тя си спомни за ценни моменти, в които пътищата на двамата са се пресичали през годините.

"Щастлива съм, че с Кирил Маричков сме били близки в годините, че сме споделяли еднакви мисли, защото и той, както и аз сме родени свободни хора и демократи по душа. Но в истинския смисъл на думата, а не тая изкривена демокрация, която в момента съществува", заяви Христова.

фото: Драгомир Атанасов/BulFoto

"Кирчо, обичам те завинаги", сподели певицата.

Вежди Рашидов и Христо Мутафчиевфото: Драгомир Атанасов/BulFoto

С безкрайно много обич и уважение към таланта на Кирил Маричков. Той се превърна в легенда, автор на хитови песни и самият той е хит, каза бившият министър на културата Вежди Рашидов.

Рашидов разказа, че заедно с рок легендата са служили в едно военно поделение.

Съпругата на Кирил Маричков, Веселина, фото: Драгомир Атанасов/BulFoto

"С Кирил Маричков заедно сме служили в казармата. Тогава моят колега, художникът Едмонд Демирджан, им беше барабанист в състава на строителни войски. Оттогава датира нашето приятелство", припомни си художникът.

"Всички израснахме заедно с песните им. Те са легенди, всичко е хит след хит. Доживях да стана министър и да ги наградя с орден „Св. Св. Кирил и Методий“. Абсолютно заслужено го получиха."

Иван Костов, фото: Драгомир Атанасов/BulFoto

"Кирил Маричков оставя голяма следа и в музиката, и в обществото. Сложен, интересен човек и в същото време много достъпен – истински демократ. Аз го обичам", заяви бившият премиер Иван Костов.

Филип Димитров, фото: Драгомир Атанасов/BulFoto

"Музиката му ще остане жива, защото е искрена – от сърце. Цялата му душа беше музика!" добави Костов, определяйки го като носител на глътка свобода.

Стефан и Ива Софиянски, фото: Драгомир Атанасов/BulFoto

Бившият премиер сподели, че любимата му песен на Щурците е парчето "Еньовден".

"Киро е една епоха, ние сме били заедно хиляди пъти, прекрасен, интелигентен, умен, талантлив. Много ми е мъчно", каза певицата Богдана Карадочева. "Когато научих, че е починал, не можех да си поема въздух. Кирил Маричков беше аристократ. Такива хора вече няма. Светла му памет!"

Васил Найденов, фото: Драгомир Атанасов/BulFoto

За Богдана Кирил Маричков е императорът на рок енд рола в България. "Гледах неговия концерт "Щурците на 50" с отворена уста. Фантастично нещо. Той ще липсва на всички", добави певицата.

Васко Кръпката, фото: Драгомир Атанасов/BulFoto

Отиде си един човек, но остава една епоха в съзнанието и душите на много, много българи, сподели музикантът Йордан Караджов. Вокалът на друга емблематична за родната рок сцена група – "Сигнал“, дойде в храм "Света Неделя", за да се прости с големия Кирил Маричков.

"Съжалявам, не трябваше това да се случи. Можеше още да радва хората", добави Караджов, използвайки обръщанието "приятел" към Маричков.

Ники Кънчевфото: Драгомир Атанасов/BulFoto

"Ще ми липсва много", призна музикантът, споделяйки, че винаги ще си спомня първият концерт на "Щурците" през 1967 година, който е слушал на 15-годишна възраст.

Братя Аргирови, фото: Драгомир Атанасов/BulFoto

"Кирил Маричков е Кирил Маричков! Музиката на Кирил Маричков създаде цяло поколение и сега, когато си отива - все едно на това поколение му отрязват краката", заяви актьорът Христо Мутафчиев.

фото: БТА

Посланието в песните на Кирил Маричков беше свобода, демокрация, свободен дух. Това каза композиторът Стефан Димитров.

фото: БТА

"Киро беше бунтар по душа. Животът му премина честно и почтено", добави той.

фото: БТА

През 1989-1991 г. Кирил Маричков и Стефан Димитров са на площадите и пеят в подкрепа на демократичните сили, дават надежда на гражданите, че ще има промяна.

фото: БТА

"Много сърдечно, много сърцато участвахме тогава. Той написа една песен, която винаги ще остане "Аз не съм комунист". Тя беше водеща по всички митинги и въздействаше на хората много силно“, спомня си Стефан Димитров.

фото: БТА

Композиторът подчерта, че присъствието на Кирил Маричков е било достолепно. "Той беше един честен човек и вярваше в това, което прави", добави Димитров.

фото: БТА

фото: БТА

фото: БТА

 


 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
American
преди 7 часа

Cyril Marichkov The Greatest Musician RIP

Откажи