Лек инцидент в АЕЦ изплаши българите. Експерт каза истината

Изтичане на радиоактивна вода е станало във вторник

Лек инцидент в АЕЦ изплаши българите. Експерт каза истината | StandartNews.com

Изтичане на радиоактивна вода от VI блок на АЕЦ "Козлодуй" и имало, но то е незначително, съобщи за "Труд news" експертът по ядрена енергетика Георги Касчиев.

Водата е изтекла в рамките на херметичния обем на блока и не го е напуснала. Поради тази причина няма никаква опасност за населението или за околната среда. Инцидентът се е случил по време на ремонт, допълва Касчиев.

"Тази вода, освен че е радиоактивна, е и с високо съдържание на борна киселина и предизвиква силна корозия върху металните компоненти. Ремонтният персонал трябва да почисти всички места, които този силно агресивен химически разтвор е успял да намокри. Има доста голяма вероятност да не могат да бъдат почистени всички поражения", каза Касчиев.

По думите му водата е засегнала външната страна на корпуса на проверявания трети парогенератор, тръбопроводи и кабели.

"За мен е невъзможно да изчистят всичко. При следващото отваряне на херметичния обем, вероятно при презареждането през есента, ще има навсякъде следи от корозия", каза Георги Касчиев.

В бъдеще може да има случаи на внезапни изключвания на датчици, прекъсвания на кабели, твърди той.

"Изтичането е станало във вторник. Става въпрос за 30 куб. метра. Това, което предизвиква у мен шокиращо изумление, е как е възможно толкова време дежурният персонал да не засече този теч. Това е шокираща безотговорност", каза Георги Касчиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
...
преди 2 месеца

От къде г-н Касчиев има подобна информация и чии интереси обслужва?

Откажи
MishiS
преди 2 месеца

Експерт, пенсионер. Спряха му кранчето от АЕЦ и сега се чуди къде да дава безумни, преплетени от лъжи и полуистини "експертизи". Намразил съм ги такива.

Откажи