Взимаме заем за нови реактори на Козлодуй от Южна Корея

Проектът за изграждане на 7-и и 8-и блок в ядрената централа "Козлодуй" е стратегически за България и Европа

Взимаме заем за нови реактори на Козлодуй от Южна Корея | StandartNews.com

Източник: Министерство на енергетиката

"АЕЦ Козлодуй - Нови мощности" ще подпише до два месеца договор за инженеринг с консорциум между корейската "Хюндай енджиниъринг енд кънстракшън" и американската "Уестингхаус Електрик Къмпани". Това обяви след среща с изпълнителния директор на "Хюндай" служебният министър на енергетиката Владимир Малинов, който е на посещение в Сеул.

Съгласно решение на Народното събрание от 23 февруари 2024 г., бе възложено да се проведат преговори между "АЕЦ Козлодуй – Нови мощности" – ЕАД и Hyundai Engineering Construction Co за инженеринг, строителство, доставка и въвеждане в експлоатация на ядрена централа на одобрената площадка в Козлодуй, с технология АР1000.

Малинов и Юн Йънг Джун се обединиха около това, че двете страни ще положат всички усилия именно в България да бъде изграден първият в Европа реактор от типа AP 1000.

"Проектът за изграждане на 7-и и 8-и блок в ядрената централа "Козлодуй" е стратегически за България и Европа за постигане на нисковъглеродна икономика. Основна цел за българското правителство е да ускори реализацията на проекта като през настоящата година е ключово да се съсредоточим върху проектирането, структурирането на финансирането и бизнес модела", обясни Малинов по време на срещата с ръководството на Хюндай енджиниъринг енд кънстракшън.

В рамките на първия ден от посещението си в Сеул енергийният министър Владимир Малинов разговаря и с председателя и изпълнителен директор на една от водещите държавни банки - Корейската Ексим Банк (Export-Import Bank of Korea) Хи Сунг Юн. Като официална агенция за експортно кредитиране тя предоставя цялостни експортни кредити и гаранционни програми за подпомагане на корейските предприятия при осъществяване на задграничен бизнес.

Досега България е успяла да договори заем от 8 млрд. долара от Експортно-импортната банка на САЩ от 8 млрд. лева. От страна на Корейската Ексим Банк бе поет ангажимент да ускорят максимално издаването на писмо за намерение за финансиране на корейското участие в проекта и документът да бъде получен в рамките на месец септември, обясниха от енергийното министерство.

Проектът за изграждане на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ "Козлодуй", който е най-големият не само в България, а и в целия регион, има пълна подкрепа на институционално равнище от страна на Националното събрание на Република Корея, обявиха от министерството на енергетиката след среща на служебния министър Владимир Малинов с Ли Чулгю, председател на Комисията по търговия, индустрия, енергетика, МСП и стартъп компании в Националното събрание на страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Българин
преди 1 седмица

Трай Българино,скъпотията приближава,ще има яко глад и мор

Откажи