Дръпнахме Дявола за опашката. Апокалипсисът в Елин Пелин

Домино от взривове, принудителна евакуация

Дръпнахме Дявола за опашката. Апокалипсисът в Елин Пелин | StandartNews.com

Дръпнахме Дявола за опашката. Природата и съдбата сякаш ни наказват за омразата, разделението и лошотията, завладели обществото ни.

Черната юлска серия от адски пожари и зловещи наводнения застигна и Елин Пелин. Три склада на най-голямата фирма за пиротехника у нас "Енигма фойерверк" се взривиха като домино, предизвиквайки невиждан на Балканите пожар. 
Помещенията са били претъпкани със стока за предстояща дистрибуция на едро. Заради започващите непрекъснати партита по морето в складовете е имало завишена продукция. За нещастие, най-поръчваните фойерверки у нас се наричат "Опашката на Дявола".

Пламъците и димът се виждаха от бул. "Цариградско шосе" в София. Те върнаха зловещия ужас от юли 2008 г., когато се взривиха складовете за боеприпаси в Челопечене. 

Два облака се образуваха над Елин Пелин, съобщи за "Стандарт" топ климатологът проф. Георги Рачев. Единият е бял и не е опасен. Но вторият е черен и трябва да се провери с дрон от какво е предизвикан. 

Взривовете отговарят на два тона тротилов еквивалент, съобщи вътрешният министър Калин Стоянов, който заедно с премиера Димитър Главчев бе на терен 30 минути след първия взрив. Отломки от взривовете подпалиха и близка складова база на "Фантастико", в която за щастие не е имало хора.

Докато лекарите в "Пирогов" се бореха в четвъртък през нощта за живота на двама души - жена на 30 години и мъж на около 40 с над 70 процента изгаряния, пожарникарите на място издирваха още четирима в огнения капан на горящите постройки. Един от тях е синът на собственика на склада.

За първи път бе задействана системата за защита BG-ALERT. Община Елин Пелин обяви частично бедствено положение, тъй като огънят плъзна към селата Гара Елин Пелин и Нови хан.

Полицейски екипи започнаха принудително да евакуират хората в Елин Пелин, защото въпреки предупреждението от BG-ALERT, те не излизаха от домовете си.

"Станахме свидетели на много сериозен взрив. Не мога да кажа какъв е безопасният периметър, защото не знаем колко пиротехнически изделия има в складовете", заяви МВР-шефът.

Огромен проблем с водата допълнително затрудни гасенето на зловещия пожар. Няма достатъчно налягане във водопреносната мрежа и пожарникарите се затрудняват, заяви кметът Ивайло Симеонов. 

Изпратени са всички водоноски от поделенията в Елин Пелин и Горна Малина, допълни той. Симеонов уточни, че веднага е спряно подаването на газ, за да няма още взривове. Според него от малки осколки може да се възпламенят нови пожари. 

На терен в нощта срещу петък бяха поделения на пожарната, полицията, военните, всички кметове от околността и доброволчески отряди.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Мина Тодорова
преди 1 месец

Пишете абсолютни глупости! Преиначена информация и неточни факти! Пострадалото момиче е на 20г.с 85% изгаряния от трета степен, а пострадалият мъж е нейният баща /на 49г./ с 35% изгаряния от трета степен и тежко обгазяване. За съжаление той е починал снощи около 23ч. Взривовете НЕ ОТГОВАРЯТ на два тона тротилов еквивалент, а в един от незасегнатите складове има пиротехника с два тона тротилов еквивалент! Заради такива като Вас се всява паника в населението! Бъдете професионалисти, а не мисирки!

Откажи