Водещ наш кардиолог даде съвети за оцеляване в жегите

През нощта отворете прозорците, за да се охлади жилището ви, гласи единият от съветите

Водещ наш кардиолог даде съвети за оцеляване в жегите | StandartNews.com

Източник: бТВ

Тялото ни е пригодено да функционира в температури между 18 и 25 градуса по Целзий Всичко останало е екстремно и разбира се оказва влияние върху ежедневието ни. Това стана ясно от интервю за бТВ на водещият български кардиолог проф. Сотир Марчев.

„В този температурен отрязък сърдечносъдовата смъртност е най-ниска. С понижаването на температурите смъртността рязко се качва. А когато температурите се качат над 25 градуса смъртността също се повишава, но много по-леко“, поясни той.

Проф. Марчев е категоричен, че статистиката у нас от 1880 г. насам не показва летен пик на смъртността при хората със сърдечносъдови проблеми заради високите температури.

„Жегите са неприятни, но са по-малко опасни от студовете. Естествено, всяко лято у нас умират по няколкостотин възрастни българи – това са хора над 65-75 години, който живеят сами. Тези хора умират в дома си – без климатик, без нищо“, посочи той.

Според него, когато един лекар бъде извикан, за да констатира смъртта, обикновено пише, че тя се дължи на „остра сърдечно-съдова слабост“ или „внезапна сърдечна смърт“, защото в нито един смъртен акт не пише „топлинен удар“.

„Това е една тиха, скрита смъртност, т.е. възрастните хора, които живеят сами в апартаменти без климатици, са най-рисковите“, каза още кардиологът.

Той обясни, че човешкото тяло работи на принципа на автомобилите – с водно охлаждане. Проблемът според него е, че човешкото тяло губи течности, когато работи добре, докато колите не си губят антифриза, когато са изправни.

„Представете си, че вътре в тялото ни има нещо като резервоар. Колкото по-малко е едно тяло, толкава по-малък е този резервоар и толкова повече то усеща жегите. Това важи и за животните – колкото по-дребен е домашният ни любимец, толкова по-тежко му се отразява жегата“, посочи още кардиологът.

Проф. Марчев представи книгата „Бъдете здрави: Как?“, в която са събрани ценни съвети за оцеляване. Междувременно обаче той даде и няколко съвети за преодоляване на жегите:

  1. Ако нямате климатик вкъщи, идете в някаква обществена сграда с наличието на охлаждане.
  2. През нощта отворете прозорците, за да се охлади жилището ви.
  3. Сутринта дръпнете щорите и затворете прозорците, за да не влиза топъл въздух.
  4. Дръжте си лекарствата в най-хладната стая, но не в хладилника (освен, ако това не е изрично посочено на опаковката) или в банята, където въздухът е влажен.
  5. Следете си кръвното – през лятото кръвното принципно спада и това налага корекция в дозата на лекарствата при хипертониците.
  6. При малцина хипертоници обаче кръвното се вдига от жегите и то трябва да се следи ежедневно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
град Козлодуй
преди 1 месец

Полезно😍😍😍😍😍😍😍😍😂😂😂😂😂

Откажи