Високо кръвно? Яжте диня

5 големи ползи от вълшебния плод

Високо кръвно? Яжте диня | StandartNews.com

Динята е хидратиращ плод и нейната консумация е много полезна за здравето. Хранителните вещества, които се съдържат в нея помагат не само за контролиране на теглото, но и за поддържането на здравето на сърцето, подпомагат храносмилането и защитават кожата. Всъщност този плод крие неподозирани ползи за организма.

Ето и някои от тях:

1. Kонтролира високото кръвно налягане

Динята е не само вкусен, но и доста полезен плод, който помага за овладяването на високото кръвно.  Този ефект идва от от съдържащите се в нея калий, магнезий и аминокиселини, които в комбинация поддържат доброто здраве на кръвоносните съдове. Динята също така доприняся за електролитно и киселинно-алкалния баланс в организма, с което спомага за понижаване на риска от високо кръвно налягане.

2. Подобрява работата на сърцето

Освен калия, съдържащ се в динята, който помага в борбата със сърдечните заболявания, тя също така съдържа аминокиселините цитрулин и аргинин. Те имат изклчюително благотворно въздействие върху артериите, кръвообращението и цялостното функциониране на сърдечно-съдовата система. Ликопенът, бета-каротина и витамин С пък помагат за намаляване на холестерола и по този начин спомагат за предотвратяване на много сърдечни проблеми.

3. Хидратира организма

Динята съдържа повече от 90% вода и консумацията й помага за попълване дефицита на телесни течности и възстановяване на загубени електролити. Тя също така съдържа някои основни соли за рехидратация. Комбинацията от соли, минерали и естествени захари в динята е доста добър начин за освежаване на организма. 

4. Богата е на антиоксиданти

Този плод съдържа редица мощни антиоксиданти, които са важни за правилното фукциониране на организма. Той е отличен източник на витамин С и флавоноиди - ликопен, бета-каротин, лутеин, зеаксантин и криптоксантин. Тези антиоксиданти защитават тялото от вредното въздействие на свободните радикали, причиняващи възпаления. А в комбинация в с витамин С, съдействат за укрепване на имунната система.  

5. Източник е на енергия

Динята е богата източник на витамини В6 и В1, които са изключително важни за поддържането на добро ниво на допамин. А магнезийят от своя страна спомага за образуването на органичното съединение аденозин трифосфат, който подхранва клетъчните функции и е основният енергоносител в клетките. 
 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай