Петмесечният Виктор – поредната гордост на ,Мама и Аз’

Петмесечният Виктор – поредната гордост на ,Мама и Аз’ | StandartNews.com

Диана Лекова – Христова е на 39 години от София. Бременността и протича спокойно и е редовно проследявана. Ражда Виктор месец по-рано и се изправя пред първото предизвикателство – консултациите на бебето в неонатологията установяват, че то е с редица вродени малформации.

„И досега недоумявам, как тези дефекти не са били установени още по-време на бременността, след толкова прегледи и изследвания в Софийската болница“, продължава да се пита Диана.

Четири месеца остава под наблюдение в неонатологията и от там го насочват към Клиниката по педиатрия на ,Мама и Аз’ , с мотива, че в София няма болница, която да се погрижи за Виктор.

 

 

„В тежко общо състояние петмесечният Виктор е транспортиран от София при нас с реанимобил. Настанен е в интензивния сектор на клиниката с трахеостома и на непостоянна апаратна вентилация, на антибиотична терапия и сондово хранене“, информира д-р Велимир Симов, началник на отделението.

 

 

Постепенно, благодарение на съвместните усилия и комплексния подход на педиатри, неонатолози, нефролози, пулмолози и ортопеди, Виктор е изведен от тежкото състояние. Поставена му е и гастростома в стомаха, за да може да се храни. Направени са редица изследвания и консултации, във връзка с бъбречната аплазия, поставен е гипс на лявото краче, за да се коригира стъпалото.

 

 

„Изписваме Виктор в добро общо състояние. Майката е обучена от нашия екип да се грижи за него в домашни условия, но ние оставаме в постоянна връзка с нея“, категоричен е д-р Симов.

„Изключително съм благодарна на целия екип на Клиниката по педиатрия. Наложи ни се да обиколим много софийски болници, но само тук съм в сигурни ръце и съм спокойна за Виктор. Той се усмихва все повече и това ме радва. Усмивката му се дължи да грижите, които полагат всички – лекари и сестри“, споделя Диана в деня на тяхното изписване.

Това е поредния тежък случай, който се лекува в Клиниката по педиатрия на ,Мама и Аз’. Безотказно се приемат деца, бебета и млади майки от цяла България и Европа. Стремежът на екипа е да се навакса огромното национално изоставане в развитието на детското и майчино здравеопазване, задълбочило се през последните пет десетилетия, да се намали рекордната детска смъртност и тежката демографска криза. И Виктор е поредното доказателство за това!

На снимката (от ляво на дясно): Иванка Маркова, старша медицинска сестра, Диана и Виктор, д-р Раделина Иванова, специализант по педиатрия

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай