Нова заплаха нападна Европа

Оропуш вирусът OROV се предава предимно чрез ухапвания от заразени мушици

Нова заплаха нападна Европа | StandartNews.com

Нова "мистериозна заплаха", според учените, нападна Европа. Това е т.нар. оропуш вирус, който се предава чрез ухапвания от заразени мушици.

"Аз се позовавам на научни публикации. Такава една научна публикация в The Lancet Infectious Diseases описва оропуш вируса (OROV)  като "мистериозна заплаха“, за която има ограничени познания. Въпреки че откакто е открит за първи път в Тринидад и Тобаго през 1955 г., са регистрирани около половин милион случая", обасни д-р Христиана Бацелова, специалист - епидемиолог на инфекциозни болести.

Оропуш вирусът OROV се предава предимно чрез ухапвания от заразени мушици (Culicoides paraensis). Въпреки това, някои видове комари също могат да разпространяват вируса, който причинява симптоми, много подобни на други арбовирусни заболявания от регионите, в които обикновено циркулират. Такива са денга, чикунгуня и инфекция с вируса Зика, пише zdrave.to.

Повечето случаи са леки, но има риск от усложнения, като менингит и енцефалит, както и възможна смърт на плода и деформации след инфекция по време на бременност.

"Миналия месец бяха съобщени първите фатални случаи при две млади бразилски жени, които не са имали хронични заболявания.

Има опасност да се разпространи и в Европа основно чрез пътуващите в определени далечни региони на света. Които от своя страна, могат да привнесат вируса и в Европейския континент. По тази причина Европейският център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) предупреждава пътуващите в райони на Южна и Централна Америка, и Карибите, които са засегнати от текущо огнище на болестта на Oropouche virus (OROV). Според ECDC има повече от 8000 случая, съобщени в тези райони от януари т.г., като 19 внесени случая са докладвани в Европа за първи път през юни и юли. От тях 12 са в Испания, пет в Италия и двама в Германия", обясни д-р Бацелова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
dianem
преди 2 часа

Иcкатe напълно нови yсещания в CEKCA? Tогава тpябва да опитате това нещо:----- https://do.my/xpro

Откажи