Кожата издава болестта

Не бързайте с хормоналната терапия. Обърнете внимание на стомаха, бъбреците и черния дроб

Кожата издава болестта | StandartNews.com

Д-р Пе­тър Къ­тев

Читателите на вестник "Стандарт" и агенцията ни standartnews.com вече могат да задават своите въпроси на нашия дългогодишен автор д-р Петър Кътев. На адрес [email protected] той получава вашите питания, след което отговорите на най-интересните от тях ще бъдат публикувани в традиционната ни рубрика "Ало, докторе!".

„Огледалото е най-жестоката форма на истината“! Думи, споделени от писателя на любовни романи Алесандро д'Авения, които се нареждат сред бестселърите в света на литературата. Обикновено хората на творчеството са със сетива чувствителни за невидимото за простото око. Та и затова никак не е чудно, че стигат до интересни прозрения, които ние намираме за доста банални, че и досадни. Някак всичко извън материалното вече ни се струва празнословие, характерно за нямащите какво да правят или по-точно за нямащите изобщо. Но това въобще не е вярно. Просто човек е така устроен, че когато не иска да приеме нещо, отдалечаващо го от неговата реалност, заклеймява ненужното. И въпреки това не от всичко можеш да избягаш. Особено от от собствената си същност. Същата, чието отражение виждаш всеки ден в огледалото. Същата, върху която колкото и грим да сложиш, колкото и парфюм да посипеш, не можеш да промениш. Просто в живота няма как да изманипулираш всичко и всеки. И най-голямото доказателство за подобно твърдение е собственото ни здраве. Защото неговата липса може и да бъде прикрита за пред хората, но от собствено си Аз няма как. 

Всъщност това е и една от най-големите грешки, които човек допуска спрямо себе си – да не признава проблема, както и да се опитва да го прикрие, вместо да го лекува. Подобно явление често се наблюдава при хората, страдащи от различни дерматологични състояния. Към тях до неотдавна в лечението се подхождаше предимно с външна намеса. Днес вече те се разглеждат не като самостоятелна диагноза, а като част от комплексно състояние на организма. 

В интерес на истината проблемите с кожата са в голяма степен сигнал за болестен процес, протичащ в тялото и прилежащите му органи. Ненапразно в източната медицина, ако човек се позаинтересува, ще намери информация за това кое кожно заболяване на кой орган отговаря. Разбира се подобен подход може да се открие и в народната ни медицина. Доказателство за това е начина, по който се е провеждала терапията някога в миналото, а именно била е насочена към стабилизирането функциите на определени органи.  

Подходящ пример в подкрепа на тези „остарели“ разсъждения са досадните пъпки, от които всеки изпитва ужас, а за младежите да не говорим. Тяхната поява, независимо от възрастта, си има причина. И би следвало да се разглеждат като клиника на зараждащ се болестен процес или на хроничен такъв. При нежния пол обикновено се свързават с метаболитни проблеми, такива свързани с репродуктиваната система. За тях много често се обвиняват хормоналните колебания, което е вярно. По тази причина се и нябляга на хормоналната терапия. Но за нея следва да се знае, че е изключително специфична за прилагане и се изисква голяма прецизност. От друга страна тя трябва да се разглежда и като  подкрепяща функция в лечението, но не и основна, тъй като зад промените при хормоните стои възпалителен процес от инфекциозен характер. И това се доказва от диагнози свързани с гениталния апарат. Ето защо при наличието на акнеични обриви не бива да се бърза с прилагането на хормони. На първо място е необходимо да се направи преглед на състоянието и функциите при пикочо-половата система и да се приложи съответното адекватно лечение, отговарящо на здравословния проблем. Когато това се направи, се забелязват и първите резултати. 

Сред причините за появата на кожни проблеми стоят и още няколко органа с жизнено важни функции за организма. Това са стомаха, бъбреците и черния дроб. Последните два са филтрите на организма, отговорни за елиминирането на токсините. Когато тяхната функция е нарушена по една или друга причина кожата започва да страда, защото тялото търси начин да изкара токсините навън. Разбира се, за да се възвърне нормалната, правилна дейност на бъбреците и черния дроб следва да се открие конкретната причина, отговорна за дискредитирането на работата им. 

Обикновено бъбреците страдат в резултат на нелекувани болестни състояния на пикочо-половата система, причинени от бактериални инфекции. Същите са силно изявени след летния сезон, но също така се дължат и на слаба култура при личната хигиена. 

Що се касае до черния дроб, то той е потърпевш по доста направления. Неговата функция се компрометира както от нецелесъобразния начин на живот, така и от редица заболявания, възникващи като последствие от него. Не малко болестни процеси, развиващи се в други органи в тялото, мигрират и към черния дроб, което също се нарежда сред причините за неговото страдание. 

Колкото и странно да звучи състоянието на стомашно-чревния тракт има голямо отношение към здравето на кожата. В крайна сметка трябва да си дадем сметка, че всичко което поемаме през устата си попад вътре в тялото. Което означава, че безхаберните хранителни навици, неправилното приемане на лекарствени препарати все в даден момент разболяват стомаха. Когато се стигне до него настъпват множество негативни промени, засягащи целия организъм. Проблемите със стомаха водят също до хормонални изменения, до възникването на алергии изразени в хранителна непоносимост и много други. И тук отново опираме до токсините, които се натрупват и следва да се премахнат от бъбреците и черния дроб. По-просто казано компрометираната функция на стомаха по един или друг начин започва да натоварва органите с пречистваща функция. 

Розацеята, което е доста често срещана диагноза също има своята предистория. Учебниците казват, че тя се дължи на паразит, обитващ кожата на човека, което е абсолютната истина. Зад нея стои реакцията на организма и ефекта при розацеята след провеждане на терапия с антипаразитен медикамент. Но тук има още една тънка особеност, която по стечение на обстоятелствата отново отвежда към стомаха. 

Доказано е, че някои диагнози, провокирани от един и същи патоген в последствие водят до развитие на розацея. Тоест тя може да се разглежда като симптом на недиагностициран болестен процес с дългогодишна давност. И това е така, тъй като в по-голямата си част заболяванията, произтичащи от стомаха се диагностицират на доста късен етап. По-конкретно, когато вече са хронифицирали и са довели до поредица от поредица от последствия, засягащи други органни-системи. 

В обобщение може да се каже, че проблемите с кожата са отражение на такива, протичащи навътре в организма. Независимо за кое от многото става дума, човек трябва да е наясно, че само с повърхностни действия няма да си помогне. Необходимо е лечение, което се движи в посока отвътре – навън и почива на конкретика. Запомнете, че всяка терапия, независимо за какво заболяване става въпрос не трябва да се провежда на око и на база предположения. Но както казва Балзак: „Човек вижда толкова, колкото знае“!
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай