Как да се храним здравословно през есента

Избирайте храни богати на витамини, минерали и антиоксиданти

Как да се храним здравословно през есента | StandartNews.com

През есента, когато температурите започват да спадат и денят се скъсява, тялото се нуждае от допълнителна грижа, за да остане здраво. Тук идва ролята на здравословното хранене, защото то укрепва имунната система и ни подготвя за зимните месеци. Някои сезонни храни през есента могат да осигурят необходимите хранителни вещества за тялото, като същевременно ни предпазват от сезонни заболявания, обясняват специалистите на Аптеки Гален. Нека научим повече.

От кои витамини се нуждаем през есента?

През есента има няколко основни вида витамини, които е необходимо да присъстват в менюто ни за по-здравословно хранене, включително:

  • С – грижи се за имунната система и я подсилва;
  • В3 – подпомага енергията и съня;
  • A – укрепва състоянието на кожата, ноктите и косата;
  • E – отговаря за здравето на кожата и за силата на вашата имунна система;
  • D – витамин Д е особено важен през зимата, защото не го получаваме достатъчно чрез слънчевата светлина и трябва да го приемаме с храненето.

Сезонни храни, които трябва да включим в менюто си

Есента ни предлага изобилие от здравословни плодове и зеленчуци, които могат да обогатят нашето хранене, включително:

  1. Тиква

Тя е богата на бета-каротин, който отговаря за здравето на кожата, зрението и имунната система. Тиквата съдържа и високи нива на фибри, които се грижат за здравето на храносмилателната система.

  1. Ябълки и круши

Други типични есенни плодове, които са не само вкусни, но и здравословни добавки към нашето хранене, са:

  • ябълки – богати на аскорбинова киселина, която засилва имунитета, а също така съдържат пектин, който подпомага здравословната чревна функция;
  • круши – известни със своето високо съдържание на вода и фибри, които спомагат за хидратацията и поддържането на добро храносмилане.
  1. Броколи и кръстоцветни зеленчуци

Броколите, карфиолът и брюкселското зеле са богати на витамини C и K, както и на фолиева киселина. Те подпомагат имунитета и имат противовъзпалителни свойства. Броколите съдържат и здравословни антиоксиданти, които предпазват клетките от оксидативен стрес и са полезна добавка към ежедневното хранене.

Значението на хидратацията

С намаляването на топлите дни през есента често забравяме колко важна е хидратацията. Редовният прием на течности, особено вода, е важен за поддържане на жизнеността на клетките и правилната функция на всички органи. През есента топлите чайове са чудесен начин да останем хидратирани и в същото време да се стоплим. Билковите чайове, като този от шипка, лайка или мента, осигуряват не само хидратация, но и имат здравословни антиоксидантни свойства.

Здравословното хранене през есента се фокусира върху сезонни продукти, които са богати на витамини, минерали и антиоксиданти. То е основата на доброто здраве през есента, обясняват експертите на аптеки Гален. Здравословният начин на живот ни предпазва от множество заболявания и бъдещи проблеми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай