Д-р Олга Мицова пред СТАНДАРТ:: УМБАЛ "Лозенец" се развива по най-новите достижения в медицината

Расте грижата за психичното здраве, казва изпълнителният директор на болницата

Д-р Олга Мицова пред СТАНДАРТ:: УМБАЛ "Лозенец" се развива по най-новите достижения  в медицината | StandartNews.com

Д-р Олга Мицова е завършила Медицински университет в гр. София. Работила е по разпределение във Велинград и Перник.  Има специалности по вътрешни болести и кардиология. Тя е член на екипа от Клиниката по кардиология и Многопрофилна клиника към болница "Лозенец" от 1991 г до 2023 г. В периода от 2019 г. до 2021 г. е заместник-председател на Съвета на директорите на университетската болница. От 2023 г. е част от екипа специалисти на ДКЦ "Софиямед".  От май 2024 г. д-р Мицова е изпълнителен директор на УМБАЛ "Лозенец". Член е на българското и европейското дружество по кардиология (ESC).

 

 

- Д-р Мицова, Вие сте дългогодишен служител на УМБАЛ "Лозенец", а от май месец тази година сте и изпълнителен директор. Какви са наблюденията Ви от позиция на ръководител? Споделете няколко думи за екипа си, с който упражнявате една от най-хуманните професии? И още: предстоят ли попълнения в него?

- За мен УМБАЛ "Лозенец" винаги е била еталон за качество в сферата на здравеопазването. Като изпълнителен директор на лечебното заведение съм категорична, че в основата на високата пациентска оценка се корени симбиозата между изключителна медицинска експертиза, модерни технологии, дисциплина и най-вече - уважението към пациента. Всички екипи от клиниките поддържат този стандарт за качество. 

Болницата разполага с високо квалифицирани медицински специалисти, които прилагат мултидисциплинарен подход в лечението - ключов за предоставянето на цялостни и интегрирани медицински грижи. Това осигурява по-добро и координирано лечение на пациентите, водещо до по-високи резултати. За мен е чест да работя с такива изключителни професионалисти, които с гордост наричам колеги. Що се отнася до новите попълнения, УМБАЛ "Лозенец" винаги е била притегателно място както за утвърдени специалисти, така и за млади лекари, които тепърва стартират професионалния си път.

- УМБАЛ "Лозенец" разполага с апаратура за диагностика и лечение от последно поколение. Бихте ли разказала повече? 

- В УМБАЛ "Лозенец" се гордеем със съвременна апаратура за диагностика и лечение, която отговаря на най-високите световни стандарти в медицината. Болницата разполага с модерни технологии, които не само подобряват качеството на грижата за пациентите, но и осигуряват възможност за ранно откриване на заболявания и прилагане на иновативни методи за лечение. Сред най-съвременната ни апаратура са високорезолюционни образни системи за магнитно-резонансна томография (ЯМР) и компютърна томография (КТ), както и апарат за измерване на костната плътност (остеоденситометър), които позволяват детайлна диагностика на различни заболявания.

Ангиографските ни лаборатории са оборудвани с апарати за минимално инвазивни съдови интервенции, което значително намалява рисковете и времето за възстановяване на пациентите. В областта на хирургията болницата разполага с лапароскопска система, която дава възможност за извършване на прецизни хирургически интервенции с минимален постоперативен престой за пациента. Това води до по-бързо възстановяване и минимализира усложненията след операцията.

Освен диагностичната и терапевтичната апаратура, в УМБАЛ "Лозенец" залагаме и на модерни лабораторни технологии. Това допринася за своевременна и точна диагностика, което е от ключово значение.

С тази високотехнологична апаратура и квалифициран медицински екип, ние се стремим да осигурим най-добрата медицинска грижа за нашите пациенти и да продължим да се развиваме в съответствие с най-новите достижения в медицината.

- В момента в УМБАЛ "Лозенец" се провеждат "Отворени врати" по повод Деня на психичното здраве. Какви са наблюденията Ви? Отчитате ли голям пациентски интерес?

- "Отворените врати" са чудесна възможност да насочим общественото внимание към важността на психичното здраве и грижата за него. Наблюденията ми показват, че интересът на хората към темата за психичното здраве значително нараства, като все повече пациенти се осмеляват да потърсят помощ и да говорят открито за своите проблеми. Това е изключително позитивна тенденция, защото преодоляването на стигмата, свързана с психичните заболявания, е ключова за навременното лечение и възстановяване. Искам да отбележа също, че много хора се интересуват не само от лечение, но и от превенция на психичните заболявания, както и от начините за подобряване качеството на живота си чрез намаляване на стреса и повишаване на емоционалната устойчивост. Това показва нарастваща осведоменост и желание за проактивен подход към грижата за здравето като цяло. Радвам се, че чрез тази инициатива успяваме да достигнем до повече хора и да предоставим подкрепа и информация на тези, които я търсят. Ще продължаваме да организираме подобни събития и да развиваме дейностите, свързани с психичното здраве, защото вярваме, че то е неразделна част от човешкото здраве.

- Член сте на Българското и на Европейското дружество по кардиология. Кои, според Вас, са последните достижения в медицината по отношение на превенцията на сърдечно-съдовите заболявания?

- Като член на Българското и Европейското дружество по кардиология, смятам, че през последните години има значителен напредък в превенцията на сърдечно-съдовите заболявания. Ето някои от ключовите тенденции: иновации в областта на медикаментозната терапия - въвеждането на нови медикаменти, като PCSK9 инхибитори за контрол на холестерола и нови класове антидиабетни лекарства, които намаляват сърдечно-съдовия риск; технологии за ранно откриване и мониторинг - напредъкът в дигиталната медицина, включително използването на преносими устройства и мобилни приложения за мониторинг на сърдечния ритъм и артериалното налягане, позволява ранно откриване на проблеми и по-добър контрол върху здравето на пациента; повишено внимание към начина на живот - последните насоки на Европейското дружество по кардиология поставят по-голям акцент върху значението на здравословния начин на живот, включително балансирано хранене, редовна физическа активност и справяне със стреса. Това е ключов аспект за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания.

- Какви спешни законодателни мерки са необходими в областта на здравеопазването?

- Като основен приоритет бих посочила актуализирането на цените на здравните услуги и разширяване на обхвата на здравноосигурителния пакет. Необходимо е да се увеличат публичните разходи за здравеопазване, за да се намалят доплащанията от страна на пациентите. 

Също така държавата трябва да изпълнява социалната си функция чрез ясно и прозрачно субсидиране на малките болници в отдалечените райони, осигуряване оборудването на медицинските центрове и изграждане на филиали за спешна помощ. Друг важен приоритет е привличането на млади лекари и специалисти, които са натрупали опит в чужбина, като се осигурят отлични условия на труд, непрекъснато обучение и възможности за професионално развитие. Успоредно с това трябва да се създадат нормативни условия, които стимулират младите лекари да се специализират във всички медицински области, а не само в добре финансираните специалности.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай