Патриарх Даниил даде начало на похода по българския "Ел Камино"

Шестдневното поклонническо пътуване, което се провежда за 15-и път, стартира с литургия

Патриарх Даниил даде начало на похода по българския "Ел Камино" | StandartNews.com

Източник: Нова телевизия/Георги Димитров

Започна походът по стъпките на монасите, които преди повече от 5 века са пренесли на ръце мощите на Св. Йоан Рилски от София до Рилския манастир, предаде Нова телевизия.

Шестдневното поклонническо пътуване, което се провежда за 15-и път, стартира с литургия, която бе отслужена от българския патриарх Даниил.

Литийното шествие продължи към Витоша, а оттам – към Рила, където е живял българският отшелник. Целта е след 5 дни хората да успеят да се поклонят пред мощите му в Рилската обител.

„Поклонничеството е човек да остави земните неща на страна и да посвети това време да отиде да се поклони. Това е телесен труд. Човек минава не малко трудности, да измине пеша това разстояние, вечер спи не на удобни места, храната не е така както сме свикнали всеки ден. Това е лишение, това е труд, това е молитва. Човек може да го направи от обич”, каза патриарх Даниил.

Този поход е известен като Българският поклоннически път „Ел Камино”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Евгени Коев
преди 1 месец

В момента се провежда най-големия поклоннически поход в България, "Светият път", следващ най-вероятния път, по който преминава монашеското шествие пренесло мощите на Св Йоан Рилски от Велико Търново в Рилския манастир. Този поход е с продължителност 34 дни. Започна на 1 юли от гр. В.Търново и поклонниците, които участват в него ще пристигнат в Рилската света обител на 3 август. Ако има поклонническо пътуване в България, което може да се оприличи с известното Ел Камино, то това е похода известен като "Светият път". Шест дневния поход от София до Рилския манастир в прослава на Рилския чудотворец, е много бледо подобие на това продължително поклонничество и е най-малкото некоректно да се оприличава с най-големия поклоннически маршрут в Европа..

Откажи