Първа литургия на новия патриарх. Какво си пожела Даниил за народа

Задачите са много, посочи той

Първа литургия на новия патриарх. Какво си пожела Даниил за народа | StandartNews.com

След минути новият български патриарх Даниил ще отслужи първата си литургия като глава на Българската православна църква. На път към патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" той даде кратко изявление пред медиите и очерта първите си стъпки.

"Задачите са много. Главата на Българската православна църква е фигура, личност, която следва да олицетворява единството на Светия синод и на народа ни, защото призванието на църквата е именно това да събира тези, които са разделени", каза Даниил. Допълни, че "църква значи единство".

"Знаменателно е как през такива превратности, които са преминали през държавата ни и които е изтърпяла Рилската света обител, тя винаги е възстановявана. И просто много ясно се вижда подкрепата на светеца, за неговото закрилничество, и действително той е един общобългарски покровител, който от една страна се застъпва пред Божия престол за всички нас, а от друга страна ни показва какъв е пътят на всички нас", каза новият патриарх Даниил по случай деня, в който църквата отбелязва връщането на мощите на Св. Иван Рилски.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ: Почитаме връщането на мощите на св. Иван Рилски в манастира му

"Знаменателен е днешният ден, в който се празнува възвръщането на мощите на Св. Иван Рилски. В Рилската света обител през 1469-та година. Рилският манастир това е първият български общонароден институт, който се възражда след падането на България под турско робство", напомни патриархът и допълни, че мястото на Иван Рилски сред нашите предци е изключително.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай