Църквата почита роднина на Христос. Внимавайте за тези забрани днес

Обикновено на този ден предците ни са очаквали първия сняг

Църквата почита роднина на Христос. Внимавайте за тези забрани днес | StandartNews.com

 

На 23 октомври честваме паметта на свети апостол Яков, брат Господен, и на свети Игнатий, Цариградски патриарх.

Яков бил родственик на Исус Христос, братовчед, затова според еврейския обичай е наречен брат Господен. Станал последовател на Христос като един от 70-те апостоли. Но Яков не проповядвал вярата по други страни като останалите апостоли. В първата християнска църква го оценили като мъдър и благ по душа Христов ученик, и затова бил поставен за пръв епископ в Йерусалим. С вяра, любов и преданост Яков се грижил за спасението на душите на вярващите в Христос.

Новообърнатият във вярата Савел, после наречен Павел, посетил почитания апостол Яков в светия град и споделил с него за своето обръщане към вярата. А едно от най-интересните послания в Новия Завет е това на Яков. То отразява неговия голям пастирски опит. Много жители на града и поклонници приемали вярата. Наред с учителната дейност Яков полагал усилия и за бедните, и за страдащите. Това обаче предизвикало недоволството на онези от евреите, които се страхували от малката, но жива и миролюбива общност. Един ден те хванали кроткия църковен пастир свети Яков и го блъснали от покрива на йерусалимския храм. И макар да оцелял, той бил жестоко доубит от обезумялата тълпа. Запазена е литургия с неговото име, която се служи на днешния му празник.

Игнатий, роден през 799 г. като син на ромейския император Михаил I, бил кръстен Никита. Но после заговорници го отстранили и заточили в манастир. Надареният и високообразован младеж станал монах с името Игнатий. След победата над иконоборците при императрица Теодора, Игнатий бил избран за Цариградски патриарх. Бил мъдър и предан на дълга си патриарх, заради което и пострадал неведнъж. Свети Игнатий изпратил свещеници за новопокръстена България, а през 870 г. ръководил събора, дал независимост на Българската църква.

С какво народът свързва 23 октомври

По знаците на деня предците ни са съдили каква ще е зимата и кога ще вали сняг:

  • ако навън има кал и киша, сняг няма да има до 4 ноември;
  • ако още не е имало слана, няма да има зима още 4 седмици;
  • ако духа северен или източен вятър - бързо ще настъпи студено време.

Обикновено на този ден предците ни са очаквали първия сняг и са започвали подготовката на дърва за зимата.

На църковния празник 23 октомври, както и на всеки друг ден, църквата не одобрява и се противопоставя на кавгите, сквернословието, клюките, осъждането и клеветата, мързела, както и алчността, завистта, отмъщението и отчаянието. Не бива да се отказва помощ на тези, които я искат.

На този ден не трябва да се вземат пари назаем - това няма да донесе щастие. Не трябва да се карате с роднини и да разрешавате спорове с роднини, не планирайте важни неща - смята се, че плановете ви няма да се сбъднат, така че е по-добре да ги отложите.

В молитви на този ден вярващите молят за помощ за вземане на правилно решение, мир на ума и душата. Свети Яков се смята за покровител на поклонниците и пчеларите, така че те също му се молят за високи добиви от мед.

В стари времена на този ден пчеларите приключвали подготовката на кошерите си за зимата. Вярва се, че на 23 октомври трябва да изядете лъжица мед за здраве.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай